V Avstriji bodo 5. marca odpravili skoraj vse ukrepe za zajezitev okužb s koronavirusom, vendar bodo nekateri še vedno precej drastični.

Tako bo nošnja zaščitnih mask FFP2 obvezna na območjih z visokim tveganjem za okužbo, kot so domovi za starejše in bolnišnice, pa tudi javni potniški promet, prodajalne z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ter lekarne, banke in pošte.

Poleg odprave pogoja PCT– s ponovno izjemo v domovih za starejše in bolnišnicah- bodo v Avstriji tudi odpravili uro zaprtja gostinskih lokalov, ki je bila v veljavi do sedaj. Za vsa druga zaprta območja bo v veljavi priporočilo za zaščito z masko tipa FFP2. Pogoj PCT bo v veljavi tudi za vstop v Avstrijo, razen v primerih in na območjih kjer ne bo drugače določeno.

Ukrepi po evropskih državah padajo kot domine.

Zapletene nemške ukinitvene faze

V Nemčiji so se odločili za tri ukinitvene faze, ki se bodo izvajale do konca februarja in tudi marca. Faze so, tako kot odprava ukrepov v Avstriji, posledica konsenza med osrednjo/zvezno in deželnimi vladami, posledično tudi dokaj zapletene.

Prva faza

Za cepljene in prebolevnike ni več omejitve stikov. Za necepljene pa bodo sedanje omejitve stikov veljale do 19. marca. Če se ga udeleži necepljena oseba, je srečanje omejeno na lastno gospodinjstvo in največ dve drugi osebi. Otroci in mladostniki do 14. leta starosti so izvzeti iz te določbe.

Pravilo 2G je razveljavljeno za vse trgovine. Če želite iti po nakupih, vam ni več treba dokazovati svojega cepljenja ali statusa okrevanja. Vendar pa je v trgovinah obvezno nositi medicinsko masko, včasih tudi filtrirno masko FFP2.

Druga faza od 4. marca

Od 4. marca naj bi bil glede na razmere v bolnišnicah spet možen obisk restavracij s pravilom 3G. Enako velja za hotelsko nastanitev. Diskoteke in klubi se lahko ponovno odprejo za cepljene in tiste, ki so ozdraveli s potrditvijo negativnega testa na koronavirus ali dodatnega cepljenja (2G-Plus).

2G-Plus in zahteva nošnje mask naj bi veljala tudi za velike in športne dogodke. Dogodki v zaprtih prostorih so omejeni na 60 odstotkov polne zmogljivosti in največ 6000 udeležencev. Za prireditve na prostem je dovoljeno največ 25.000 gledalcev.

Tretja faza od 20. marca

Od 20. marca bodo vsi zaščitni ukrepi odpravljeni. Takrat naj bi odpravili tudi obveznost del od doma, kjer koli je bilo to mogoče. Še naprej pa bi naj veljali osnovni zaščitni ukrepi, kot so zahteve po maskah v lokalnem javnem prevozu ali predpisi o razdalji. Na nekaterih območjih bodo morda potrebna dodatna testiranja ali potrdila o cepljenju v prid zaščite ranljivih skupin.

(mbo)