Ministrstvo za javno upravo: veljavna zakonodaja omogoča izvedbo demokratičnih in transparentnih volitev

Na vladni spletni strani je naslovno omenjeno ministrstvo objavilo več kot zanimivo pojasnilo, prenešeno je v celoti in brez popravkov.

V luči zdravstvenih razmer v povezavi s prihajajočimi volitvami v letošnjem letu na Ministrstvu za javno upravo prejemamo številne pobude za spremembo volilne zakonodaje.

Kot pristojno ministrstvo za to področje pojasnjujemo, da trenutno sprememba zakonodaje ni niti potrebna, niti priporočljiva, saj obstoječa omogoča izvedbo transparentnih in vključujočih volitev tudi v trenutnih zdravstvenih razmerah.

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo, 9. februarja 2022, podpisal Odlok o razpisu volitev v državni zbor. V skladu z njim se za dan razpisa rednih volitev, s katerimi začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 14. februar 2022. Redne volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022.

Ljubljana, Catering lab. 8. krog Partnerstva za spremembe v organizaciji AmCham Slovenija in ministrstva za javno upravo. Minister za javno upravo Bostjan Koritnik. (Foto: Anže Malovrh/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1092617)

Ob zavedanju trenutne zdravstvene situacije v zadnjih tednih Državna volilna komisija (DVK) v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za javno upravo in strokovno skupino za covid-19 izvaja intenzivne posvete in išče načine za izvedbo volitev po določilih, ki jih določa veljavna zakonodaja.

V letu, ko potekajo volitve, naj bi se volilna pravila ne spreminjala.

Tudi priporočilo Evropske komisije za demokracijo skozi pravo, bolj znane kot »Beneška komisija« (svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih) na to temo je jasno: v letu, ko potekajo volitve, naj bi se volilna pravila ne spreminjala. Na ta način se namreč volivcem omogoča, da se lahko na izvedbo svoje ustavne pravice ustrezno pripravijo.

Cilj Ministrstva za javno upravo je, da bodo volitve transparentne, demokratične in vključujoče. Da pa bodo izvedene na način, ki bo zagotavljal varen način glasovanja, tako volivkam in volivcem kot tudi članicam in članom volilnih odborov in komisij, pa bo ministrstvo ves čas sodelovalo z DVK in NIJZ-jem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: