Münchenska varnostna konferenca in ukrajinska kriza (zbirno)

V bavarski metropoli se je v senci ukrajinske krize danes začela Münchenska varnostna konferenca. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je posvaril, da Rusija išče pretvezo za napad na Ukrajino. Vodja ameriške diplomacije je v svojem nastopu znova posvaril, da Rusija išče izgovor, da bi upravičila napad na Ukrajino.

Generalni sekretar ZN Guterres pa je ocenil, da je grožnja svetovni varnosti večja kot v času hladne vojne. V svojem govoru ob odprtju varnostne konference je posvaril pred stopnjevanjem konflikta v Ukrajini.

Na varnostni konferenci v bavarski metropoli München do nedelje pričakujejo več kot 30 voditeljev držav ali vlad ter številne ministre in predstavnike več mednarodnih organizacij. V ospredju bo dogajanje na rusko-ukrajinski meji.

Kakšna je bila dinamika današnjega dogajanja v zvezi s slednjim? Pregled agencijskih novic.

Nemčija je danes Rusijo obtožila, da z zahtevami, ki spominjajo na hladno vojno, ogroža varnost Evrope. Z napotitvijo vojakov brez primere na mejo z Ukrajino, Rusija postavlja pod vprašaj temeljna načela evropske mirovne ureditve, je pred začetkom Münchenske varnostne konference opozorila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Pred slovesnostjo ob odprtju tridnevne konference, vodilnega svetovnega foruma o globalni varnostni politiki, ki se danes začenja v bavarski prestolnici, je poudarila, da mora Moskva pokazati resne korake v smeri sproščanja napetosti.

Izrazila je obžalovanje, da se Rusija ne bo udeležila konference, ki po njenih besedah ponuja priložnost razpravljati o tem, kako se lahko še vedno zoperstavimo logiki groženj nasilja in vojaškega zaostrovanja z logiko dialoga.

Ukrajina postaja prava orožarna. Tja je zdaj orožje poslala še Nizozemska, orožje prihaja tudi iz ruske smeri.

Rusija je danes sporočila, da nadaljuje umik tankov in drugih oklepnih vozil z območij ob ukrajinski meji. S polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, pa se je umaknilo deset vojaških letal.

Še en vojaški vlak z osebjem in vojaško opremo, ki pripada enotam tankovske vojske zahodnega vojaškega okrožja, se je po zaključku načrtovane vaje vrnil v svoja oporišča v regiji Nižni Novgorod več kot tisoč kilometrov od Ukrajine, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Napovedi Rusije o umiku vojaških enot z območja ob ukrajinski meji so ob zaostrovanju ukrajinske krize pred dnevi sprva vzbudila upanje na sproščanje napetosti med Rusijo in Zahodom. Vendar pa Zahod opozarja, da kljub sporočilom Moskve na terenu ni dokazov o umiku ruskih enot.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes na obisku na Poljskem posvaril pred valom beguncev v primeru ruske invazije na Ukrajino. Povedal je tudi, da ZDA še vedno opažajo, da se na obmejna območja z Ukrajino seli vse več ruskih vojakov, a da še vedno vidijo možnost za diplomatsko rešitev. Austin meni tudi, da je Vladimir Putin poskušal oslabiti Natovo prisotnost na tem območju, dosegel pa naj bi nasprotni učinek, kar se Austinu zdi nekoliko ironično.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak se je medtem zahvalil ZDA za okrepitev vojaške prisotnosti na Poljskem in za obljubljeno dodatno podporo, ki jo Nato in ZDA lahko zagotovita, če bo to potrebno. Izpostavil je tudi skupni cilj – mir in varnost.

Nizozemska bo Ukrajini poslala sto ostrostrelskih pušk z ustreznim strelivom, radarsko opremo in detektorje min, je danes sporočila nizozemska vlada. Nizozemska vojaška pomoč vključuje tudi bojne čelade, neprebojne jopiče in dva robota za odkrivanja min. Nizozemska je tudi sporočila, da v Ukrajino ne bo poslala svojih vojakov.

Haag je na ta način odgovoril na prošnjo ukrajinske vlade, je pojasnil nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Nizozemski zunanji minister je ob tem dejal, da nizozemska vlada še vedno računa, da se bo ukrajinska kriza rešila z diplomacijo. Slovenija bo Ukrajini pri spoprijemanju z rusko grožnjo pomagala s tehnično opremo, kot so poljske kuhinje in ogrevani šotori, ter z opremo za dvojno uporabo, ne pa tudi z orožjem.

Kako se bo razvila ukrajinska kriza, je odvisno predvsem od obeh velesil.

V samooklicani Ljudski republiki Doneck na vzhodu Ukrajine bodo uporniške oblasti danes začele z množično evakuacijo civilistov v Rusijo, je sporočil vodja separatistov Denis Pušilin. Odločitev prihaja v luči medsebojnega obtoževanja obeh strani zaradi kršitev prekinitve ognja v regiji.

Najprej bodo evakuirali ženske, otroke in starejše, je v video sporočilu na družbenem omrežju Telegram napovedal Pušilin. Ob tem je obtožil Kijev, da bo v kratkem izvedel napad na proruska separatistična ozemlja. Po besedah Pušilina so ruske oblasti in sosednja južnoruska Rostovska regija pripravljene sprejeti civiliste in so zanje že pripravile začasna bivališča.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji skupni novinarski konferenci po obisku beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka v Moskvi dejal, da se razmere v vzhodni Ukrajini trenutno slabšajo. Dodal je, da Zahod in zavezniki očitno še niso pripravljeni resno obravnavati ključnih varnostnih zahtev Rusije, ki je ta teden zahtevala, da se ZDA zavežejo, da bodo umaknile vse svoje vojake iz Srednje in Vzhodne Evrope.

Dolgoletni ruski predsednik bo v soboto osebno nadzoroval vojaške vaje, ki bodo med drugim vključevale izstrelitve balističnih in manevrirnih raket.

O razmerah v Ukrajini sta danes v telefonskem pogovoru govorila tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin in ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Austin je ponovno pozval k deeskalaciji razmer, umiku ruskih sil in diplomatskim rešitvam.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: