Čeprav bodo pustovanja po Sloveniji tudi letos krojili epidemiološki ukrepi, bodo nekateri manjši dogodki potekali tudi v živo neposredno pred občinstvom, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tradicionalnih množičnih povork, kakršna sta Kurentovanje na Ptuju in karneval v Cerknici, sicer ne bo, maškare bodo odganjale zimo prek spleta ali televizije.

V okviru Kurentovanja bodo jutri na spletu predvajali tradicionalno predajo oblasti med županjo in princem karnevala.

Množična pustna povorka odpade tudi v Cerknici, je pa v centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru na ogled maketa cerkniškega pustovanja.

Cerkljanska laufarija bo v spletni obliki, škoromati iz Hrušice pa se bodo na pustno soboto podali na obhod po domači vasi.

Eno redkih mest, ki napoveduje pustno povorko na prostem za širšo javnost, je Novo mesto, kjer bodo karneval izvedli na pustno soboto.

Maškare v Ljubljani, ob Tromostovju.
Kako bo drugod po svetu?

Mednarodna pustna parada je krona pustnega veselja tudi na Kvarnerju in širše. Tekmovanje v domišljiji, duhovitosti in izvirnosti, ognjemetih barv in oblik, ima za posledico parado na stotine alegoričnih kočij in vozil, tisoče mask in neizmerno število gledalcev iz države in tujine.

Odkar ga je leta 1982 prvič organizirala Turistična skupnost Reke, je prenovljeni Reški karneval v najboljši luči nadaljeval večstoletno tradicijo pustovanj na obalnih območjih Hrvaške, mesto Reka pa povzdignil med najpomembnejša evropska karnevalska mesta.

Ko so se tistega leta po reškem Korzu sprehodile tri maškaradne skupine (pustna skupina Lako ćemo, Pehinarski feštari in Halubajski zvončari), si nihče ni predstavljal razsežnosti tradicionalnega mednarodnega reškega karnevala skozi leta. Letos jih ne bo.

Kakor jih ni bilo na spregled niti lani, ko so si tudi na Reki pomagali z virtualnim karnevalom. Enaka je zgodba z enim najbolj znanih karnevalov na svetu, brazilskim. Napovedano je, da sta karnevala v Riu de Janeiru in Sao Paulu, ki naj bi bila konec februarja, prestavljena na april. Razlog je po besedah ​​županov teh velemest nov val okužb s covidom. Razplet je seveda težko napovedovati.

Beneški karneval se prične jutri, samoborski danes.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)

Po informacijah s spleta bo najbolj znan evropski karneval- v Benetkah, kakopak- potekal po načrtih. Začel so bo jutri, 19. februarja in naj bi trajal do 1. marca. Tako je javnosti že pred časom naznanil beneški župan Luigi Brugnaro, a z manjšimi spremembami. Na Markovem trgu denimo ne bo izbire najlepšega kostuma in maske. Zainteresirani se bodo lahko udeležili pustnih zabav in prireditev le s potrdilom o cepljenju.

O karnevalih na severu in zahodu Evrope- denimo znamenitemu v nemškem Koelnu– je v tem kontekstu malodane brezpredmetno razpravljati.

Nazaj na Hrvaško. “Zaradi potrebe po spoštovanju strožjih epidemioloških ukrepov reškega karnevala trenutno ni mogoče izvesti v celoti, zato sta v običajnih terminih osrednja dogodka karnevala Mednarodna pustna parada in Otroška pustna parada,” je napovedal Marko Filipović, župan Reke.

A z majhno in nikakor nepomembno razliko- otroško in mednarodno pustno povorko, ki je bila sprva predvidena za 27. februar, so prestavili na zgodnje poletje v upanju, da bodo epidemiološke razmere ugodnejše.

Življenja ne moremo več odlašati, slaviti ga moramo!

Ko gre za drugi znani hrvaški karneval, Samoborski fašnik v Samoboru blizu hrvaškega glavnega mesta, ki ga bodo izvedli že 196-krat, so novice boljše. Pričel se bo drevi ob 19. uri, ko bodo na osrednjem trgu Fašniško republiko. Organizatorji zagotavljajo, da bo potekal v skladu z epidemiološkimi razmerami in ukrepi.

Karnevalska dogajanja se bodo stopnjevala do 1.marca, organizatorji pa obljubljajo kar nekaj odličnih koncertov in temu enakovredne zabave. Po Samoboru se bodo sprehodile maškare, ulični zabavljači in pantomimiki, oba vikenda bo potekala velika otroška povorka. Za najbolj izvirno skupinsko masko se bodo potegovale osnovne šole, zmagovalci pa bodo na pustni torek osvojili Srakin kip.

“Življenja ne moremo več odlašati, slaviti ga moramo!” sporočajo iz Samobora.

(mbo)