(novica s komentarjem) 

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se z veliko večino izrekli za izvedbo splošne stavke v vzgoji in izobraževanju. Izrekanje zaposlenih o izvedbi stavke je potekalo v 731 šolah in vrtcih, glasovanja se je udeležilo več kot 40.000 zaposlenih. Za stavko se jih je opredelilo 91,4 odstotka, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Stavka se bo začela 9. marca, ko bodo šole in vrtci zaprti, trajala pa bo vse dotlej, dokler vlada s šolniki ne bo sklenila stavkovnega sporazuma, je napovedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.

“Kot vidite, številka znatno presega naše članstvo, v teh zavodih, kjer se je glasovalo,” je dejal Štrukelj. Množičen odziv zaposlenih, tudi tistih, ki niso sindikalno organizirani, po besedah glavnega tajnika Sviza kaže na to, kako plebiscitarna je ta odločitev

Je stavka začetek stavkovnega vala, ki naj pred volitvami paralizira državo in družbo?

Kot je še pojasnil, so v sindikatu pripravljeni na pogajanja, dokler stavkovnih zahtev ne bodo rešili, pa bo stavka ostala aktivna in delujoča. Po njegovih besedah je stavka glas za vrnitev osnovnega dostojanstva zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in glas proti nespoštljivemu odnosu vlade do zaposlenih.

Čeravno se stavkovne zahteve na prvo žogo zdijo upravičene, se del javnosti nikakor ne more znebiti občutka, da gre za predvolilno potezo nominalne levice. Ne pozabimo: šolstvo je zaradi pandemije novega koronavirusa že tako ali tako med najbolj prizadetimi dejavnostmi.

(mbo)