Hrvaški minister za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darko Horvat aretiran v akciji policije in Uskoka, obtožen zlorabe položaja.
Preiskovalci dihajo za ovratnik še nekaterim ministrom vladajoče koalicije, na čelu katere je HDZ, sestrska stranka SDS, ki diktira vladne odločitve pri nas.


Hrvaški mediji pišejo, da tega, kar se je zgodilo to soboto, 19. februarja 2022, v političnem življenju Hrvaške še ni bilo moč videti. Ne da bi premier o tem kaj vedel, je policija zgodaj zjutraj vdrla in preiskala hišo, nato pa aretirala ministra, ki ga je premier še včeraj goreče branil. Poleg tega mediji že od jutra poročajo, da so klientelizma osumljeni še nekateri člani vlade, med drugim HDZ-ov koalicijski partner, manjšinska stranka SDSS Milorada Pupovca.

V preiskavo je vključen tudi minister Josip Aladrović, v celotno zgodbo pa naj bi bila vpletena še  podpredsednik vlade Boris Milošević in nekdanji minister Tomislav Tolušić.

Kot navajajo hrvaški mediji, USKOK ( Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta oziroma Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala) sumi ministra Darka Horvata, da je v letu 2018 kot takratni minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt od svoje pomočnice Ane Mandac zahteval, da nepovratna sredstva iz programa »Razvoj malega in srednjega podjetništva in obrti na področjih, naseljenih z narodnimi manjšinami” za omenjeno leto dodeli njegovi klienteli.

Horvat in Mandac sta po navedbah USKOK-a vedela, da gre za gospodarske subjekte, ki do sredstev niso upravičeni, saj sta bila na to opozorjena tudi s strani strokovnih služb. Še več, o tem sta celo obvestila omenjene, ki so to od njih tudi zahtevale. A so bila sredstva navsezadnje vendarle odobrena, s čimer so po obtožnici državni proračun oškodovali za več kot 2,6 milijona hrvaških kun (HRK).

Zanimivo: hrvaška opozicija hrvaškemu premierju očita natanko to, kar slovenska očita slovenskemu. Plenković in Janša, včeraj.
Plenkoviću opozicija očita povsem enako Janši

Po neuradnih informacijah hrvaških novinarjev ta del preiskave ni zajel ministra za delo, pokojninski sistem, družino in socialno politiko Josipa Aladrovića. Ga je pa USKOK kljub temu vključil v preiskavo zaradi dveh nezakonitih zaposlitev v Hrvaškem zavodu za pokojninsko zavarovanje (HZMO); prav tako leta 2018, ko je bil vodja HZMO- Josip Aladrović.

Hrvaški premier Andrej Plenković je posledično od Zlate Hrvoj Šipek, vodje državnega odvetništva/tožilstva, zahteval pojasnilo zavoljo “nujnosti” in “okvirnega časa” aretacije omenjenega ministra. Od tam je prejel jasno in kratko sporočilo, da- kot vselej- ne nameravajo komentirati izjav predsednika vlade Republike Hrvaške.

"Poleg tega, da je velik in izjemen že dogodek kot tak," pišejo hrvaški mediji, "je pomenljiv tudi odziv premierja Andreja Plenkovića. Prejel je močan udarec, a je ostal na nogah."

Ni pa nujno, da bo temu tudi v prihodnje tako. Odzivi in kritike z vseh strani kar dežujejo, če damo na stran nerodno dejstvo, da v Zagrebu danes tudi sicer močno dežuje. Poslanec opozicijske SDP Siniša Hajdaš Dončić je na spletnem omrežju Facebook aretacijo ministra Horvata in novinarsko konferenco premierja Plenkovića komentiral s sledečimi besedami:

“Neprekinjeno valjanje v blatu korupcije Plenkovićevih ministrov in visokih članov HDZ je danes dobilo novo dimenzijo. Plenković je užival v vlogi Ludvika XIV. in kot od boga poslan na zagovor kliče vodjo državnega pravobranilstva in ustanove, ki bi naj bile neodvisne in samostojne. To je srhljivo in nedopustno. Institucijam moramo omogočiti samostojno delo!”

Vlada v Zagrebu morda še ni padla, a je propadla, kriči hrvaška opozicija.
Aroganca in diktatorske manire v slogu Sončnega kralja, Ludvika XIV.

Izjavo za medije je podal tudi predsednik SDP Peđa Grbin. “Imamo aroganco predsednika vlade, imamo diktatorske manire človeka, ki ga najbolj moti, da mu je nekdo pokvaril odličen teden in ga, bog ne daj, zmotil v soboto zjutraj,” je dejal Grbin. “In imamo poskus, da bi v vso to zgodbo vpletli državno odvetništvo in sodstvo. No, to je preusmeritev fokusa in tega ne bomo dovolili. Odbor za pravosodje se bo sestal že prihodnji teden,” je še povedal.

Politična platforma Možemo! (Zmoremo!), iz katere prihaja župan glavnega hrvaškega mesta, je prav tako sklicala tiskovno konferenco, na kateri je poslanka Sandra Benčić povedala, da je premier Andrej Plenković s svojo novinarsko konferenco zabil zadnji žebelj v krsto institucij pravne države.

“Današnja aretacija, pa tudi preiskave, dokazujejo, da ta vlada ni uspela. Morda še ni padla, a je propadla. Ne moremo imeti vlade v državi s toliko izzivi- potresi, pandemije, inflacija– v kateri vsak teden poljubnega ministra zavoljo poljubne afere zaslišujejo preiskovalni organi. Države ne more voditi vlada, ki tri dni ne more biti kredibilna,” je poudarila.

“Pričakovali smo, da bo predsednik vlade na tiskovni konferenci izrazil svoje stališče do aretacij, pa tudi perspektivo, kako prestrukturirati vlado ali iti na predčasne volitve, saj se mora zavedati, da to stanje ni vzdržno. Ministri padajo kot po tekočem traku. Namesto tega je organiziral konferenco, ki je bila v svojem bistvu napad brez primere na sodstvo. Namesto da bi prevzel odgovornost, jo je prenesel na tiste, ki preiskujejo in na vas, ki o tem poročate,” je sklenila Benčić.

Še zanimivost: kompromitirani minister je leta 1996 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru, smer energetska elektronika, poroča zagrebški Jutarnji list.