V današnjem dopoldanskem medsebojnem obstreljevanju sta bila ubita dva ukrajinska vojaka.

Ob zaostrovanju razmer zaradi ukrajinske krize je nemška vlada vse državljane pozvala, naj nujno čim prej zapustijo Ukrajino. Podobno svarita Francija in Avstrija. Francosko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, naj državljani, ki so na vzhodu Ukrajine, nemudoma zapustijo območje.

Za druga območja Ukrajine pa velja, da naj državo zapustijo tisti državljani, katerih prisotnost ni nujna, prenaša poročanje svetovnih medijev Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je danes opozorilo, da je možno bistveno poslabšanje razmer in svetovalo državljanom, ki niso na zahodu Ukrajine, naj zapustijo državo.

Zveza Nato pa je zaradi varnosti danes ukazala umik svojih zaposlenih na predstavništvu v Kijevu. Premestili jih bodo v Lvov in Bruselj. Nemška letalska družba Lufthansa od ponedeljka ne bo več letela v Kijev in Odeso.

Lufthansa to zimo najbrž ne bo več letela v Ukrajino.

Že zjutraj pa sta voditelja (samooklicanih) Ljudskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine pozvala k splošni mobilizaciji vseh moških, ki so sposobni v rokah držati orožje.

Na konfliktnem območju se po navedbah separatistov nadaljujejo spopadi. Separatisti v Donecku trdijo, da je na njihovo območje ponoči priletelo več deset granat, podobno trdijo v Lugansku. Ukrajinska vojska medtem poroča o 19 kršitvah prekinitve ognja. Glede na izjavo upornikov na njihovi strani ni bilo nobenih žrtev.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je pred tem pozno včeraj opozorila na povečano število kršitev dogovora o prekinitvi ognja. V Lugansku so zabeležili 648 primerov kršitev, od tega je bilo 519 eksplozij. V Donecku pa so zabeležili še 222 kršitev, od tega 135 eksplozij. Gre za opazno povečanje števila kršitev v primerjavi s prejšnjimi dnevi, še poroča OVSE in prenaša STA.

(mbo)