Objava bi morala biti povzetek (ali razširitev) agencijske vesti, ampak brez intonacije enostavno ne gre. Vest tudi ni med novejšimi, na marsikaterem spletnem družbenem omrežju je zavoljo nje završalo že sinoči, pa vendar jo je potrebno (po)objaviti ravno zaradi malodane neverjetne kontradikcije.

Torej:  od danes posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim z novim koronavirusom ne bo več treba v karanteno, je včeraj odločila vlada. Poleg tega bo epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prenehala z iskanjem tveganih stikov okuženih. Velja pa priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu samotestira.

Pa vendar in v popolnem nasprotju: osebam, ki so bile v karanteno napotene do vključno včeraj, ta ne bo predčasno prekinjena in bo veljala do izteka, je na svoji spletni strani opozoril taisti NIJZ.

Osebam, ki so bili v visoko tveganem stiku z osebo iz istega gospodinjstva, priporoča, da se v obdobju sedmih dni od zadnjega tesnega stika z okuženim testirajo ali samotestirajo na koronavirus.

Pa dobro, kdo je tu nor, se lahko znova vprašamo?!

Vse do 24. februarja pa bodo lahko posamezniki, ki so bili v tveganem stiku z okuženim pred današnjim dnem, prek portala eUprava sami izpolnili izjavo o napotitvi v karanteno na domu.

Vlada je določila tudi, da vstop v Slovenijo, ki je bil doslej zaradi pandemije covida-19 pogojen z izpolnjevanjem pogoja PCT, od danes ne bo več omejen in tudi ne bo več napotitev v karanteno na domu, je po včerajšnji seji še sporočila vlada.

Ker epidemiološka služba od danes visoko tveganih kontaktov okuženih ne bo več obveščala, NIJZ okužene poziva, naj sami obvestijo tvegane stike.