Minister za zdravje Janez Poklukar je s ponedeljkom napovedal opustitev spremljanja pogoja PCT razen v kritičnih dejavnosti ter ukinitev brezplačnega testiranja s hitrimi testi in samotestiranja v šolah. Sprošča se tudi omejitev števila strank, odpirajo se nočni klubi, poročamo skoraj vsi slovenski mediji.

Vlada torej s ponedeljkom odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih. Pogoja PCT tako ne bo treba več dokazovati, v storitvenih dejavnostih ne bodo več veljale omejitve dovoljenega števila ljudi, sproščajo se omejitve delovnega časa gostinskih lokalov, odpirajo se nočni klubi.

“Vlada je pri rahljanju epidemičnih ukrepov sprejela uravnotežen pristop, s katerim še vedno varujemo zdravje najbolj rizičnih skupin ljudi, obenem pa se omogoča čimbolj normalno življenje ljudi, slovenskemu gospodarstvu pa poslovno okolje, v katerem bo lahko učinkovito delovalo,” je ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je ob sprostitvi ukrepov v gospodarstvu pozval k nadaljnji odgovornosti, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Je tokrat res konec? SOS za posameznike in družbo!

Poklukar: “Zaščitne maske, razkuževanje rok in medosebna razdalja ostajajo!”

Kot poroča RTV Slovenija, je Poklukar poudaril, da ga kot ministra za zdravje še vedno skrbi koronavirusna podrazličica BA.2 in zasedenost bolnišnic s covidnimi bolniki.

“Seveda bomo ves čas spremljali epidemiološko situacijo in v kolikor bo potrebno, bomo kakšen ukrep tudi dodali ali ponovno uvedli. Sam močno upam, da to ne bo potrebno,” je še dejal minister.

Vse prebivalke in prebivalce je ponovno pozval k upoštevanju priporočil stroke in NIJZ-ja, kot so nošenje mask na javnih krajih oziroma prostorih, ohranjanje medosebne razdalje, razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, uporaba hitrih antigenskih testov za samotestiranje in, kjer je le možno, delo od doma, še poročajo na spletni strani RTV Slovenija.

Slovenija je tako v popolnosti sledila državam v srednji Evropi, ki druga za drugo opuščajo drastične omejevalne ukrepe zaradi epidemije novega koronavirusa. Le nekaj dni prej so to storile tudi države v zahodni Evropi, a tam beležijo višjo precepljenostjo.

K temu sta prav gotovo pripomogli mila zima z nenavadno dolgimi obdobji za ta čas visokih temperatur, relativno visoki precepljenost in prebolevnost, mutacije virusa v trenutno manj nevarno različico in dosledno izvajanje zaščitnih ukrepov velike večine ustanov, pa tudi posameznikov, si je enotna večina strokovnjakov.

(mbo)