(novica s komentarjem) 

Včeraj zvečer je v Zagrebu po dolgotrajni in težki bolezni umrl profesor Mario Plenković, oče predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, poročajo tamkajšnji mediji. Zaradi očetove smrti je hrvaški premier odpovedal današnjo udeležbo na varnostni konferenci v nemškem Münchnu.

Mario Plenković je bil rojen leta 1947. Bil je redni profesor informacijskih znanosti v Zagrebu, med drugim pa je predaval tudi na Alma Mater Europaea v Mariboru. Od leta 2014 je bil član Evropske akademije znanosti in umetnosti (EASA), od leta 2019 pa zaslužni profesor Univerze v Zagrebu in Univerze v Mariboru v Sloveniji.

Od 2013 do 2021 je vodil doktorski študij Strateško komunikacijsko upravljanje Alma Mater Europaea/European Academy of Sciences and Arts v Mariboru. Bil je tudi glavni urednik znanstvenih revij Informatologia (1980-2021) in Media, Culture and Public Relations (2001-2021).

Umrl je v bolnišnici, pogreb bo potekal v družinskem krogu.

Hrvaški mediji o smrti očeta hrvaškega premierja dokaj obsežno poročajo. (foto: zajem zaslona, Večernji list, Zagreb)

Najbrž lahko s tem pojasnimo včerajšnjo vidno nervozo hrvaškega premierja ob aretaciji tamkajšnjega ministra za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darka Horvata.

Spomnimo: Andrej Plenković je včeraj posledično od Zlate Hrvoj Šipek, vodje državnega odvetništva/tožilstva, zahteval pojasnilo zavoljo “nujnosti” in se obregnil ob “okvirni čas” oz. tajming aretacije omenjenega ministra. 

Hrvaška opozicija, predvsem SDP, je nato Plenkovića ostro napadla, češ, da se obnaša kot Sončni kralj. “Imamo aroganco predsednika vlade, imamo diktatorske manire človeka, ki ga najbolj moti, da mu je nekdo pokvaril odličen teden in ga, bog ne daj, zmotil v soboto zjutraj,” so rohneli, zdaj pa se je izkazalo, da je hrvaškemu premierju sočasno umiral oče.

O tolerantnosti in nivoju politične kulture bi vsekakor lahko (javno) razpravljali tudi v tem primeru.

(mbo)