Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki bo trajala do nedelje. V akciji bo sodelovalo 45 občin, potekal pa bo tudi okrepljen policijski nadzor. Policisti bodo pri pešcih preverjali spoštovanje predpisov kot so uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč in pravilna stran hoje, so sporočili z Agencije za varnost prometa.

Policisti bodo preverjali tudi voznike motornih vozil, pri njih bodo pozorni na kršitve, kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih in hitrost vožnje. Krajše poostrene nadzore bodo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.

V okviru akcije bo agencija izvedla analizo presoj varne cestne infrastrukture in okrepila preventivne aktivnosti ter razdelila več kot 7.000 odsevnikov, Policija pa bo okrepila nadzor na cestah, sporočajo na spletni strani slovenske policije.

Vozniki motornih vozil naj vozijo po sredini prometnega pasu; ob pešcih bo na cestah tudi vse več kolesarjev.

Opozorilo voznikom motornih vozil, koles in e-skirojev; lani v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev, tudi opozarjajo, da morajo biti med vožnjo izjemno pozorni na pešce in jim ne smejo izsiljevati prednosti. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami, v naseljih).

Zunaj naselij, še opozarjajo v svojem zapisu, pa naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti.

V letu 2021 so pešci (najmanj) 3.730 kršili cestnoprometnih pravil. V 548 prometnih nesrečah z udeležbo pešca je življenje izgubilo 15 pešcev. Grozljivost statistike se skriva v podrobnostih: 11 jih je umrlo v trčenju z osebnim vozilom in 4 v trčenju s tovornim vozilom.

9 od 15 pešcev ni bilo povzročiteljev prometne nesreče, v kateri so izgubili življenje.

(mbo)