Letalski prevozniki ukinjajo lete v Ukrajino, razmere na tamkajšnjem vzhodu kritične

Več kot deset letalskih prevoznikov je po besedah ukrajinskega ministra za infrastrukturo Oleksanderja Kubrakova zaradi napetih odnosov z Rusijo začasno odpovedalo redne lete v Ukrajino.

Ob tem je minister izpostavil, da ukrajinski koridorji ostajajo odprti in da je zračni promet varen, je popoldne sporočila Slovenska tiskovna agencija (STA).

Za ukinitev letov v Ukrajino se je pred dnevi med prvimi odločila nemška Lufthansa, danes so enako potezo povlekli še v francoskem letalskem prevozniku Air France.

Kot so sporočili iz slednjega, bodo z jutrišnjim dnem zaradi previdnosti odpovedali lete na relaciji Pariz-Kijev. Tedenske lete je odpovedal tudi skandinavski SAS, poroča agencija Reuters.

Kdo vse je odpovedal lete, ukrajinski minister ni pojasnil, je pa dodal, da si država prizadeva nadomestiti odpovedane povezave. Ukrajinski UIA je že povečal število letov iz Kijeva do Münchna in Ženeve.

Sporne regije oz. republike na ukrajinskem vzhodu. (vir: splet)
Kronologija današnjih dogodkov od najnovejšega k preteklim
  1. Rusija priznava uporniške ukrajinske regije kot neodvisne republike, je potrdil Kremelj
  2. Ducat evropskih letalskih prevoznikov je objavilo, da prekinjajo ali odpovedujejo lete v Ukrajino
  3. Velika Britanija pravi, da se je ruski “načrt invazije že začel”
  4. Ruske sile pripravljajo sezname identificiranih Ukrajincev, ki bodo ubiti ali poslani v taborišča v primeru invazije, je razvidno iz pisma, ki so ga ZDA poslale vodji ZN za človekove pravice. Kremelj obtožbe zanika
  5. Rusija trdi, da je ubila pet ukrajinskih “saboterjev”, Kijev to zanika
  6. Macron poskuša urediti vrh med Joejem Bidenom in Vladimirjem Putinom. Biden se je strinjal pod pogojem, da Rusija ne izvede invazije, Putin pa pravi, da konkretnih načrtov za srečanje še ni
  7. ZDA imajo obveščevalne podatke, ki kažejo, da je bilo ruskim poveljnikom ukazano, naj začnejo napad na Ukrajino, trdita dva ameriška uradnika in vir, ki je blizu ameriški obveščevalni službi
  8. Novi satelitski posnetki Maxara kažejo povečano aktivnost med ruskimi vojaki blizu severovzhodne meje Ukrajine
  9. Po zadnji oceni ameriških obveščevalnih služb ima Rusija zdaj skoraj 75 % konvencionalnih sil usmerjenih proti Ukrajini.
  10. Poveljstvo združenih sil Ukrajine pravi, da so separatisti, ki jih podpira Rusija, sprožili “močan ogenj” na lastnem ozemlju, da bi “lažno obtožili ukrajinske oborožene sile in še zaostrili razmere”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: