Na Hrvaškem zaradi korupcijske afere nov odstop v vladi; rekonstrukcija slednje ali volitve?

Podpredsednik hrvaške vlade Boris Milošević je premierju ponudil odstop, potem ko so v javnost prišle neuradne informacije, da je osumljen v aferi z nepovratnimi sredstvi. Zlorabe položaja v tej aferi je osumljen sedaj že bivši minister za prostor in gradbeništvo Darko Horvat, ki ga je premier v soboto odstavil in se nahaja v priporu v zagrebškem zaporu Remetinec, Uskok pa ga obtožuje zlorabe položaja in pooblastil.

Hrvaški mediji poročajo o možnosti večje rekonstrukcije vlade, vendar se mnenja analitikov slednjih razlikujejo. Vladi bolj naklonjeni menijo, da se lahko premier Andrej Plenković prebije tudi skozi ta vihar, spet drugi se priklanjajo težnjam opozicije po predčasnih volitvah.

Novico o ponujenem odstopu je objavil Milorad Pupovac, predsednik manjšinske stranke SDSS, iz katere prihaja Milošević. Ministrstvo za prostorsko urejanje, gradbeništvo in državno premoženje bo do imenovanja novega ministra vodila državna sekretarka Dunja Magaš, je odločil Plenković.

Horvat je sicer osumljen zlorabe položaja, ker je kot minister za gospodarstvo leta 2018 dodelil nepovratna sredstva v višini okoli 345.000 evrov gospodarskim subjektom, za katere je imel oseben interes ali pa so to od njega večkrat posredno ali neposredno zahtevali drugi osumljeni, med katerimi je tudi Milošević.

V tem trenutku nihče zares ne ve, ali bodo na Hrvaškem razpisali predčasne volitve.

V zvezi s ponujenim odstopom podpredsedika Miloševića, so iz vlade sporočili, da se sklicujejo na Plenkovićevo izjavo na sobotni tiskovni konferenci, v kateri je hrvaški premier opomnil, da so “mandati vseh ministrov vedno na voljo predsedniku vlade, od prvega dne, posledično tudi v teh in takšnih okoliščinah”, kar da velja tudi za Miloševića.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac je danes povedal, da je podpredsednik vlade za socialne zadeve in človekove pravice Milošević dal na voljo svoj mandat, potem ko je po neuradnih informacijah tudi on osumljen tudi afere z nepovratnimi stimulacijami.

Vlada je potrdila, da bo v torek seja parlamentarne večine, na kateri bodo razpravljali o trenutnih političnih razmerah; sporočajo, da je parlamentarna večina trdna in stabilna ter da predčasnih volitev ne bo.

Danes popoldne bo tudi seja predsedstva in državnega sveta HDZ.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: