Državni zbor je danes potrdil sklep vlade o nedopustnosti referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju OCCAR o programu Boxer. Od 77 poslancev, ki so bili prisotni, jih je za sklep glasovalo 43, proti pa 30.

V razpravi v DZ so obrambni minister Matej Tonin in poslanci koalicijskih strank poudarjali, da gre pri sporazumu za mednarodno pogodbo in da referendum o njihovi ratifikaciji ni dopusten. V opoziciji so medtem popolnoma nasprotno zatrjevali, da to ni mednarodna pogodba poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot poroča MMC RTV Slovenija je v imenu vlade, ki je predlagala sklep o nedopustnosti referenduma, obrambni minister Matej Tonin dejal, da je predlagana pobuda Levice– glede na navedeno- eklatantna zloraba instituta referenduma, s katerim se želi preprečiti modernizacija Slovenske vojske in še eden od poskusov Levice, da se onemogoči njen nadaljnji razvoj. Omenjeni zakon (o ratifikaciji sporazuma med vlado in OCCAR-jem) po njegovem mnenju je mednarodna pogodba.

Boxerji kot nova Janševa Patria? Levica napoveduje ustavno pritožbo!

Nasprotno je poslanec SAB-a Branislav Rajić menil, da v primeru omenjenega sporazuma ne gre za najbolj tipičen primer mednarodne pogodbe. “Pri sporazumu gre namreč za posel, in to ne kateri koli, gre za največji orožarski posel v zgodovini Slovenije.”

Podobno je poudaril Nik Prebil iz stranke LMŠ. “Pri tem sporazumu zagotovo ne gre za tovrstno ratifikacijo mednarodne pogodbe, zato poskus prepovedi referendumske iniciative ponovno predstavlja vašo zlorabo oblasti in zlonamerno uporabo normativne podlage.”

Stranka Levica, hkrati tudi pobudnica referenduma, je že napovedala ustavno pritožbo, še poročajo slovenski mediji. Levica želi z referendumom preprečiti vladne načrte za nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Vlada načrtuje nakup 45 vozil. Cena uradno še ni znana, po vladnih ocenah pa naj bi znašala 412 milijonov evrov za 53 vozil.

(mbo)