Nova bonbonjera? V letošnjem letu socialnovarstvenim programom namenjena dodatna sredstva

Kot je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je za resor pristojen minister Janez Cigler Kralj nedavno podpisal sklep o sofinanciranju večletnih socialnovarstvenih programov.

Z razpisom se tem programom namenja dodatna sredstva v višini 4,8 milijona evrov. Večji del sredstev bo namenjen dvigu plač zaposlenih pri izvajalcih socialnovarstvenih programov, ki se niso spreminjala vse od leta 2012.

S tem se po zagotovilih ministrstva odpravlja neenakosti z javnim sektorjem, kjer so plače rasle, pri izvajalcih socialnovarstvenih programov pa so ostale nespremenjene vse od leta 2012. Za stroške dela bo zagotovljenih 3,5 milijona več sredstev, kar v povprečju prinaša 16 odstoten dvig plač.

Razpis za to leto je vseboval tudi kriterije glede na zaznane potrebe na terenu za stanovanjske skupine namenjene reintegraciji zasvojenih, svetovalne pisarne in namestitvijo – invalidi ter telefonsko svetovanje v duševni stiski.

Očitno se vlada dobrika tradicionalnim volilcem nominalne levice. S taksijem po prehransko pomoč Rdečega križa; pogost prizor iz Maribora.

Z razpisom se je ministrstvo odzvalo tudi na posledice epidemije in dodatno točkoval razvojne programe, kot so dnevni centri za otroke, programi duševnega zdravja in programi za Rome.

V obdobju 2022-2028 bo sofinanciranih 10 javnih socialnovarstvenih programov, sicer pa omenjeno ministrstvo sofinancira programe največ v višini do 80 % vrednosti celotnega projekta, ostala sredstva pa morajo izvajalci zagotoviti iz lokalnih skupnosti, donacij, participacije uporabnikov in drugih virov. Sredstva so praviloma namenjena za stroške dela strokovnih delavcev, laičnih delavcev in materialne stroške, ki so nujni za izvajanje programov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: