(novica s komentarjem) 

Kot je bilo pričakovati, so se na sinočnjo odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna uporniški pro-ruski republiki (za zdaj še) v sestavi Ukrajine, odzvali tudi številni slovenski politiki. Pričakovano se niso uprli roki, ki jih hrani.

Kot poroča RTV Slovenija, so se najprej odzvali predvsem poslanci v evropskem parlamentu. Ti tudi sicer ob vsaki priliki prisegajo na tako imenovane evropske vrednosti, pa tudi plače, med domačo javnostjo pa bolj ali manj veljajo za glasnike globalističnega totalitarizma, kar se je še posebej izkazalo med domnevno pandemijo domnevno novega koronovirusa.

Objave se da sicer zlahka zaslediti tudi na spletnih družbenih omrežjih, predvsem Twitterju in Facebooku. Takole pravijo naši vrli evro-poslanci:

“Žal se je zgodilo to, česar smo se mnogi bali. Gre za kršitev mednarodnih pogodb s strani Putina in veliko grožnjo svetovnemu miru, zato obsojam rusko agresijo. Kršitev suverenosti ukrajinskega ozemlja bo žal porušila krhek mir, ki je vladal v Ukrajini zadnja leta,” je sporočil Franc Bogovič (EPP/SLS).

Ta je v objavo vpel čivk slovenskega premierja Janeza Janše, v katerem ta rusko priznanje obsoja kot “nezakonito dejanje”.

Poteza ruskega predsednika Vladimirja Putina je top-tema svetovnih medijev.
Novakova standardno anemična, Fajonova tudi

Za Ljudmilo Novak (EPP/NSi) je napovedana kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine povsem nesprejemljiva. “V Evropskem parlamentu enotno in odločno zavračamo vsakršne poskuse oslabitve ali spodkopavanja varnostnih načel v Evropi,” je tvitnila, malodane enako pa zapisala na omrežju Facebook. Večjih odzivov ni bilo.

Romana Tomc (EPP/SDS) je v skladu z domnevno oportunistično držo stranke, iz katere izhaja, zapisala, da bo odgovor na dogajanje v Ukrajini pokazal, “ali je EU zmožen kaj več od sprejemanja praznih resolucij in podeljevanja nagrad ruskim oporečnikom. Čas se izteka”.

Po mnenju Milana Brgleza (S&D/SD) je “položaj preveč resen, da bi kazali s prstom, kaj šele z orožjem”. Edini možen odgovor za EU je, da vodi na odločen način s ciljem umiriti razmere in ponovno potrditi načela helsinške sklepne listine.

Kot zadnja se je odzvala Brglezova kolegica in voditeljica/predsednica stranke SD, ki ima apetite po slovenskem premierskem stolčku, Tanja Fajon. Njen čivk, ki si ga lahko preberete nižje, je prenesen v celoti.

Zanimivo, da Fajonova ni bila enakega mnenja pri odcepitvi/priznanju Kosova, sicer pa ji skrajni desničarji na spletu pogosto očitajo, da je potomka sefardskih Judov in kot taka izrazito protislovansko usmerjena.

Ruski odločitvi nasprotuje tudi Ministrstvo za zunanje zadeve

Na vladni spletni strani je tako objavilo sledeče sporočilo za javnost:

Slovenija najostreje obsoja odločitev predsednika Putina, da Doneck in Lugansk v Ukrajini prizna kot neodvisni entiteti. Ti sovražni ukrepi so huda kršitev mednarodnega prava in obveznosti po sporazumih iz Minska, ki ne bodo brez posledic.

Slovenija potrjuje neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja ter podpira vodstvo ukrajinske vlade ob tej agresiji, ki jo v celoti in enostransko izvaja Rusija.”

Zorčič: Enostranske poteze Rusije so škodljive in predstavljajo kršitev mednarodnega prava

Nekaj po 16. uri je Slovenska tiskovna agencija (STA) objavila mnenje predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je rusko priznanje separatističnih ozemelj v Ukrajini označil za škodljive enostranske poteze Rusije, ki predstavljajo kršitev mednarodnega prava. Kot je še poudaril, morajo vse strani vložiti maksimalen napor, da se konflikt razreši čim prej in po mirni poti.

Po Zorčičevih besedah je namreč cilj, da ne pride do kakršnegakoli oboroženega konflikta. Sam tako pričakuje, da bo Evropska unija, ob dejstvu, da se situacija odvija na njenem pragu, stopila skupaj in poiskala skupen zunanjepolitičen jezik.

(mbo)