Naraščanje cen energije, energentov in emisijskih kuponov CO2 na veleprodajnih trgih se nadaljuje, kar se še naprej odraža v cenah toplote iz distribucijskih sistemov toplote, ugotavlja agencija za energijo.

Povprečna maloprodajna cena toplote v devetih občinah, v katerih se iz daljinskega ogrevanja oskrbuje skoraj 70 odstotkov vseh gospodinjskih odjemalcev toplote, priključenih na distribucijske sisteme v državi, je za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote v večstanovanjski stavbi z letno obračunsko močjo sedem kilovatov in povprečno letno porabo 6,21 megavatne ure februarja dosegla 113,47 evra na megavatno uro.

To je 0,33 odstotka manj kot januarja in 5,98 odstotka manj kot decembra lani.

Fotografija je simbolična. (foto: JESSICA TICOZZELLI on Pexels.com)

Vendarle pa so cene za končnega uporabnika srhljive. Najvišja je bila cena s 145,05 evra na Ravnah na Koroškem, najnižja pa s 86,22 evra na megavatno uro v Velenju in Šoštanju, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrepi v zvezi s pomočjo se bodo na državni ravni šele sprejemali, predloge je slovenska vlada sicer že pripravila, jih je pa kar nekaj že sprejetih na lokalni ravni.

Slednji so vsekakor najbolj “proslavili” mariborskega župana Arsenovića: ta je odobril vavčer v vrednosti 15 EUR, kritiki opozarjajo, da bodo stroški odobrtive slednjega predvidoma znašali 11 EUR ali več.

(mbo)