A je dejal, da bodo ZDA še naprej nadaljevale z diplomacijo.

Kot poroča New York Times (in ostali ameriški mediji), bi moral državni sekretar ZDA Anthony Blinken danes zjutraj odpotovati v Ženevo na srečanje z ruskim zunanjim ministrom Sergejem V. Lavrovom.

Kot je bilo za pričakovati, po ruskem priznanju neodvisnosti nekdaj ukrajinskih republik LNR Luhansk in LNR Doneck do srečanja ne bo prišlo. Ameriški državni sekretar je namreč dejanje ruskega predsednika Vladimirja Putina opredelil v skladu z doktrino svoje države- kot invazijo.

“Nadaljnja obnovljena ruska invazija na Ukrajino, ki se je medtem pričela, jasno pomeni, da ideja o srečanju z zunanjim ministrom Lavrovom ni smiselna. Da bi namreč nadaljevali z diplomacijo, ki jo Rusija zdaj zavrača,” je ob tej priložnosti izjavil Blinken.

NYT (zajem zaslona)

Blinken je na novinarski konferenci nastopil skupaj s kolegom iz Ukrajine Dmitrom Kulebo. Svetovni mediji poročajo, da je Kuleba pozdravil uvedbo sankcij proti Rusiji. Menil je, da lahko ameriška strategija postopnega uvajanja sankcij deluje, če se bo vztrajno nadaljevala.

Kuleba je pred obiskom State Departmenta v Beli hiši govoril s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki je pred tem naznanil omejene sankcije proti Rusiji. Bela hiša je sporočila, še navajajo tiskovne agencije, da je Biden ponovno potrdil zavezo ZDA ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti.

(mbo)