Na sankcije Bele hiše kot odgovor na nedavno odločitev Rusije, da prizna dve vzhodni ukrajinski regiji, se je končno odzval tudi Anatolij Antonov, ruski veleposlanik v ZDA. Zatrdil je, da bodo Američani kaznovani, navajajo ameriški spletni mediji.

Antonov je v objavi na spletnih družbenih omrežjih izjavil, da sankcije ZDA ne morejo rešiti ničesar. “Težko si je predstavljati, da v Washingtonu dejansko je oseba, ki pričakuje, da bo Rusija pod grožnjo omejitev revidirala svojo zunanjo politiko,” je zapisal.

“Ne spomnim se enega samega dne, da bi naša država živela brez omejitev zahodnega sveta. Naučili smo se delati v takšnih pogojih, ob tem pa ne samo preživeti, ampak tudi razvijati se.”

V komentarju za ruske državne medije je še navedel, da bodo sankcije »močno prizadele globalne finančne in energetske trge« in da bodo »navadni državljani čutili posledice«.

Ukrajinska kriza je v bistvu drugo ime za spopad za energente. (foto: Pok Rie on Pexels.com)
Odzvali so se tudi Američani, predvidljivo

Biden je ob seznanitvi s stroški, nastalih zavoljo sankcij proti Rusiji, ki velja za enega največjih izvoznikov nafte v Združene države Amerike, izjavil, da njegova administracija uporablja vsako orodje, ki jim je na voljo, da zaščiti ameriška podjetja in potrošnike pred dvigom cen, poroča Epoch Times.

“Odločno bomo ukrepali, naše sankcije pa zadevajo rusko, ne naše gospodarstvo,” je znova poudaril Biden. “Skrbno spremljamo oskrbo z energijo. Z večjimi potrošniki in proizvajalci naftnih energentov se usklajujemo sproti in ob tem načrtujemo skupno naložbo za zagotovitev stabilnosti (in) svetovne oskrbe z energijo.”

Biden je sicer od prevzema funkcije soočen s kritikami, ker je zaustavil Keystone XL naftovod/plinovod, čemur so sledili nižji donosi vrtin, če sploh. Republikanci vseskozi trdijo, da je prav to v zadnjih mesecih povzročilo skok cen plina in energije. Obenem je Bela hiša spodbujala električna vozila ter sončno in vetrovno energijo kot alternative, še navajajo ameriški mediji.

(mbo)