Slovaška odpravlja skoraj vse protikoronske ukrepe, že prej danes to najavila tudi Poljska

Slovaška vlada se je podobno kot že številne države danes odločila za nadaljnjo omilitev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Od sobote dalje pogoj PCT – preboleli, cepljen ali testiran – ne bo več obvezen za gostinske lokale ter športne in kulturne dogodke, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V veljavi bodo sicer ponekod ostale omejitve o številu gostov ter obvezne zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih in javnem potniškem prometu. Zaščitne maske tipa FFP2 bodo obvezne tudi na množičnih prireditvah na prostem, če ne bo mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Od 5,5 milijona prebivalcev Slovaške jih je proti novemu koornavirusu polno cepljenih 49,8 odstotka, ker je eden najnižjih odstotkov v Evropski uniji.

V večini evropskih držav nošnja mask zaenkrat ostaja obvezna v sredstvih javnega potniškega prometa.
Poljska bo s torkom ukinila večino ukrepov: odpirajo se tudi nočni klubi, bodo pa ostale maske

Poljska bo s 1. marcem odpravila večino covid-19 omejitev, pri tem pa ohranila obveznost nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, je v sredo dejal premier Mateusz Morawiecki.

“Po posvetovanju z zdravstvenimi strokovnjaki in spremljanju razvoja dogodkov v drugih državah lahko naredimo daljnosežne spremembe v naši politiki- lahko odstranimo omejitve, ki so v veljavi že več mesecev,” je tamkajšnjim medijem povedal Morawiecki.

Maske bodo ostale obvezne na javnih mestih, tudi v trgovinah in v prevoznih sredstvih, pa vendar v trgovinah, restavracijah in kulturnih objektih ne bo več omejenega števila ljudi. Klubi in diskoteke se bodo lahko znova odprli, javne službe pa bodo prenehale delovati na daljavo, so sporočili iz vlade.

“Vse več držav odpravlja omejitve in hkrati ljudi spodbuja k cepljenju. Danes ohranjamo zgolj najnujnejše omejitve,” je še dejal Morawiecki.

Poljska je v sredo zabeležila 20,456 na novo okuženih in 360 smrti zaradi covida. Po podatkih ministrstva za zdravje je od začetka pandemije umrlo več kot 110.000 ljudi. V celoti je cepljene skoraj 66 odstotkov odrasle populacije, kar je ena najnižjih stopenj precepljenosti med državami Evropske unije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: