Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bruslju, je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za zunanje zadeve. V ospredju razprave so bile priprave na Evropski svet, ki bo potekal 24. in 25. marca 2022, ter krepitev odpornosti, sposobnosti odzivanja in pripravljenosti EU na prihodnje krize.

Svet za splošne zadeve je opravil tudi zaslišanje Poljske o stanju vladavine prava v državi. Člani Sveta so tudi izmenjali mnenja o aktivnostih glede Konference o prihodnosti Evrope.

Člani Sveta za splošne zadeve so se strinjali z načrtovano razpravo voditeljev držav članic EU o usklajevanju ukrepov v zvezi s pandemijo covida-19, varnosti in obrambi ter aktualnih zunanjepolitičnih razmerah. Državni sekretar Dovžan je poudaril, da morajo biti ukrepi za zajezitev epidemije proporcionalni glede na epidemiološke razmere in da ne smejo omejevati delovanja notranjega trga. Pohvalil je tudi aktivnosti EU za globalno dostopnost cepiv.

Člani Sveta so pričakovano obsodili odločitev Ruske federacije o priznanju tako imenovane “neodvisnosti” Donecka in Luganska, kar so- prav tako pričakovano- storili soglasno. Ob tem so se zavzeli za enoten, hiter ter odločen odziv EU.

Državni sekretar Gašper Dovžan v Bruslju daje izjavo za medije.
(foto: Ministrstvo za zunanje zadeve)

Ponovili so, da so dejanja Ruske federacije huda kršitev mednarodnega prava, kot tudi dogovora iz Minska. Državni sekretar Dovžan je v razpravi poudaril, da je poleg sprejetja paketa sankcij zoper Rusko federacijo potrebna tudi konkretna ponudba Ukrajini v smislu perspektive članstva v EU.

Poudaril je, da je okrepitev širitvene politike EU najboljši odgovor na aktualne varnostno politične izzive, saj vodi k širitvi območja prostora vladavine prava, človekovih pravic in blagostanja v Evropi.   

V razpravi o stanju vladavine prava na Poljskem je Evropska komisija predstavila svoj pogled na posamezne izzive v državi, predstavnik Poljske pa je podal odgovore in pojasnila na vprašanja, ki so jih zastavili predstavniki posameznih držav.

Pod točko »razno« je Slovaška izpostavila pomen zagotavljanja varnosti in zaščite za novinarje, kar glede na minula dogajanja v tej državi niti najmanj ne čudi.

(mbo)