Cene aluminija so danes dosegle rekordno visoke vrednosti, potem ko je ključna proizvajalka Rusija začela vojaški napad na sosednjo Ukrajino. Za tono te lahke kovine je bilo potrebno odšteti tudi do 3382,50 dolarja oziroma 3008,84 evra, poroča francoska tiskovna agencija AFP, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

S tem je bila presežena prejšnja najvišja vrednost 3380,15 dolarja na tono, dosežena julija 2008 med svetovno finančno krizo. Aluminij, ki se uporablja v različnih izdelkih, med drugim v pločevinkah za pijačo in sestavnih delih letal, se je pozneje na londonski borzi kovin pocenil na 3372,50 dolarja na tono, navaja AFP.

Cena aluminija je že nekaj časa na visokih ravneh zaradi omejene svetovne dobave te kovine, zlasti s Kitajske, še izpostavlja AFP.

Tudi cene plina v Evropi se v luči ruskega napada na Ukrajino še naprej zvišujejo. Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo marca je bilo treba danes odšteti 1414,5 dolarja za 1000 kubičnih metrov oziroma 120 evrov za megavatno uro, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Cene plina so po navedbah Tass tako poskočile za 35 odstotkov. Včeraj so cene zemeljskega plina na londonski borzi ICE prvič po 14. februarju presegle 1000 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina.

Evropske cene plina so se povišale predvsem zaradi skrbi glede motenj v dobavi plina, zlasti po tem, ko je Nemčija ta teden ustavila odobritev ruskega plinovoda Severni tok 2, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj naj bi se podražili izdelki/proizvodi iz oljnic.
Aluminij, plin, nafta, pšenica… kaj sledi?

Po ruskem napadu so poskočile tudi cene nafte, za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba prvič po letu 2014 odšteti več kot 100 dolarjev.

V luči ruskega napada na Ukrajino so se močno zvišale tudi cene pšenice in številnih drugih surovin na svetovnih trgih. Analitiki in trgovci so za AFP dejali, da so cene pšenice v Evropi dosegle rekordno vrednost. Na platformi Euronext je bilo po poročanju AFP za tono pšenice potrebno odšteti 344 evrov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ruski napad na Ukrajino predstavlja dvojni pritisk na cene pšenice. Obe državi namreč sodita med največji svetovni proizvajalki pšenice in skupaj ustvarita približno četrtino svetovne trgovine, še prenaša STA.

(mbo)