11:17 – Po zadnjih poročilih se ruski tanki že nahajajo v Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu. Neuradno so novico potrdili tudi predstavniki ukrajinskih oblasti.

11:30 – Ukrajinske oblasti poročajo, da je bilo v spopadih ubitih več kot 40 ukrajinskih vojakov, ubitih pa je bilo okoli 10 civilistov, poroča AFP.

11:34 – Kot poroča Reuters, ima po mednarodni konvenciji iz Montreuxa članica Nata Turčija nadzor nad prehodom plovil med Sredozemljem in Črnim morjem, kar Ankaro potencialno postavlja v položaj ključnega akterja v vojaškem spopadu med Rusijo in Ukrajino.

11:38 – Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dejal, da bi vojaki iz te nekdanje sovjetske države lahko po potrebi sodelovali v ruski vojaški operaciji proti Ukrajini, poroča agencija Belta.

Lukašenko je danes predtem izjavil, da njegova vojska ne sodeluje v ruski invaziji na Ukrajino. Uradni Kijev sicer trdi, da ruske enote vstopajo v državo z beloruskega ozemlja, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

So pa iz Minska sporočili, da je Putin obvestil Lukašenka o začetku vojaške operacije v Ukrajini v jutranjih urah in da je cilj operacije ustaviti genocid nad ljudmi v republikah Doneck in Lugansk.

Kljub temu, da je Lukašenko zanikal sodelovanje beloruske vojske v vojaških operacijah, iz Ukrajinskih obmejnih enot sporočajo, da je njihova država na severni meji z Rusijo in Belorusijo tarča artilerijskega obstreljevanja.

11:41 – Ukrajinske oblasti trdijo, da je bilo v spopadih na vzhodni fronti doslej ubitih najmanj 50 ruskih vojakov.

(mbo)