Med ruskim zavzemanjem letališča v bližini Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško letalo

V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je danes sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito.

Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), je vojaško letalo strmoglavilo približno 20 kilometrov južno od Kijeva. Vzrok za nesrečo še ni znan, prav tako pa oblasti še vedno ugotavljajo, koliko ljudi je dejansko umrlo.

Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici.

Novinar CNN-a Matthew Chance pa se je odpravil na letališče Antonov in potrdil, kar se je ugibalo – letališče je pod ruskim nadzorom. “Ti vojaki, ki jih lahko vidite, so Rusi. Da, prevzeli so letališče,” je v neposrednem prenosu povedal Chance, medtem ko se je skrival za hišo.

“Pravkar sem govoril s poveljnikom te enote in potrdil mi je, da je letališče pod njihovim nadzorom in da ukrajinske sile pripravljajo protinapad. Rusi bodo poskušali vzpostaviti ‘zračni most’, da bi olajšali premestitev sil in opreme v predmestje Kijeva.

Že pred tem je bil Chance približno deset kilometrov vstran z ukrajinskimi vojaki. Pričal je, da so bili vojaki utrujeni in prestrašeni med čakanjem na ruski napad, ki se je zdel neizogiben, kar se je kasneje tudi zgodilo. Rusko obrambno ministrstvo je sicer sporočilo, da je uničilo “74 objektov vojaške infrastrukture”, vključno z 11 letališči.

Zemljevid današnjih bojev. (zajem zaslona, vir: Jutarnji list)
Britanski mediji skušajo razčleniti rusko strategijo

Tako BBC kot The Guardian (in še nekaj drugih britanskih medijev) sta se posvetila vprašanju ruskih taktičnih ciljev. Napadi po vsej državi, tudi dokaj hiter in neposreden napad na predmestje glavnega mesta, bi lahko pomenili, da namerava Rusija popolnoma premagati ukrajinsko vojsko in Kijevu vsiliti vlado, ki bo izvajala ukaze Moskve.

Čeprav je Rusija najprej napadla Ukrajino iz zraka in z manevrirnim raketnim orožjem, je resnična moč ruske vojske v njenih kopenskih silah– težkih oklepnih vozilih, mehaniziranih enotah ter topništvu in raketah.

Možno je, da želijo Rusi izolirati glavno mesto Ukrajine Kijev in uničiti ukrajinske vojaške enote, ki se nahajajo na vzhodu države. Rusija je napadla in uničila letališča po Ukrajini, da bi tako preprečila prihod zahodne vojaške pomoči v državo.

Hkrati pa ruske vojaške vaje v Pridnjestrski pridnjestrski republiki Moldaviji– delu Moldavije, ki ga nadzorujejo separatisti, ki meji na Ukrajino in Romunijo– marsikoga skrbi, ker bi lahko kazalo, da želi Rusija dokončati tudi druga “nedokončana dela”.

Sodobna mehanizirana vojna je hitra, brutalna in neverjetno uničujoča, je skupna ugotovitev britanskih medijev. Tega v Evropi nismo videli vse od leta 1945, sklenejo.

Ruski vojaki so iz Belorusije vdrli na območje blizu nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu, je dejal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, medtem ko se boji nadaljujejo po državi.

Deli južne regije Herson niso več pod ukrajinskim nadzorom, so sporočile regionalne oblasti. Rusija je napad izvedla iz smeri Krima. Lokalno ukrajinsko vodstvo v Donecku je sporočilo, da so ruske sile napadle tamkajšnjo bolnišnico; pri tem so umrle štiri osebe.

Župan Kijev je uvedel policijsko uro in dejal, da bodo štiri postaje podzemne železnice uporabljene kot zaklonišča pred zračnimi napadi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: