V ruskih letalskih napadih na Ukrajino je po podatkih Kijeva umrlo najmanj sedem ukrajinskih vojakov, še 15 jih je ranjenih. Poleg tega 19 vojakov pogrešajo, so navedli na ukrajinskem notranjem ministrstvu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajinska obmejna straža je sporočila, da je bil v obstreljevanju ob krimski meji ubit njihov pripadnik. Obmejna straža je navedla še, da so ruske kopenske enote vdrle v Rusijo iz več smeri. V teh enotah so bili tudi tanki.

Proruski separatisti so medtem sporočili, da so zasedli dve manjši mesti Stancija Luganska in Šastija. Prečkali so tudi reko Siverski Donec, po kateri je doslej potekala razmejitvena črta med njimi in ukrajinsko vojsko. Tudi ukrajinske oblasti v Kijevu so potrdile, da so proruske sile vstopile na ozemlja pod nadzorom ukrajinskih sil.

Iz Kijeva naj bi po zadnjih in nepotrjenih informacijah pobegnil celo predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Stefančuk.
Kronologija

23.2. (22:02) – Voditelji ukrajinskih regij/republik Lugansk in Doneck Rusijo zaprosijo za pomoč pri odvračanju “agresije ukrajinske vojske”, pove tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

23.2. (22:15) – Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby izjavi, da Pentagon verjame, da “dodatne ruske vojaške sile” vstopajo v Doneck in Lugansk.

23.2. (23:00) – Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da “ZDA ne bodo šle v vojno z Rusijo in ne bodo poslale vojakov v Ukrajino.” Dodala je tudi, da Putin ni pričakoval tako enotnega pristopa zahodnih sil pod vodstvom ZDA in zdaj “prilaga svojo strategijo”. Tik pred tem Kremelj sporoči, da pošilja vojake v Donbas, da bi “preprečili humanitarno katastrofo”.

23.2. (23:59) – Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba zahteva nujno sejo Varnostnega sveta ZN glede zadnjega poziva proruskih separatistov k Rusiji za vojaško pomoč.

00:20 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v izrednem nagovoru javnosti potrdi, da je Rusija odobrila ofenzivo proti Ukrajini. Povedal je še, da je skušal telefonsko kontaktirati ruskega predsednika Vladimirja Putina, a mu nihče ni odgovoril. Med 10-minutnim nogovorom je spregovoril v ukrajinskem in ruskem jeziku.

03:50 – Putin vojno operacijo javno napove.

05:00 – Poročajo o prvih detonacijah, novice so takrat še nepotrjene.

05:30 – Kot je bilo pričakovano, ruske enote v Ukrajino vstopijo iz treh smeri: po morju (via Krim), iz smeri Belorusije (oklepljene enote v mseri drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov) in iz smeri spornih regij/republik Doneck in Lugansk. Potrjeni so prvi raketni in letalski napadi. Ruska vojska iz smeri Črnega morja prodira proti Azovskemu morju in pristanišču Mariupol. Raketirano je tamkajšnje letališče, novice navajajo padalski desant.

08:00- Ruski državni vrh poroča o nevtralizirani ukrajinski protizračni obrambi. Putin ukrajinske vojake poziva k predaji. Ukrajina poroča o 5-ih sestreljenih ruskih letalih in enemu sestreljenemu helikoterju, ruska vojska navedbe zanika.

9:45 – Predsednica Moldavije Maia Sandu je v četrtek dejala, da bo Moldavija uvedla izredno stanje in je pripravljena sprejeti več deset tisoč ljudi, ki prihajajo iz sosednje Ukrajine, poroča Reuters.

“Pomagali bomo ljudem, ki potrebujejo našo pomoč in podporo,” je dejala Sandu. Na meji med Ukrajino in Moldavijo v vrsti stoji na desetine avtomobilov, poročajo moldavski mediji.

10:55 – Ukrajina je po invaziji na ukrajinsko ozemlje uradno prekinila diplomatske odnose z Rusijo, je na novinarski konferenci povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča BBC.

(mbo)