Namestnik ukrajinskega ministra za notranje zadeve je potrdil, da so ruske sile prevzele kontrolo nad ključnim vojnim letališčem Hostomel, ki se nahaja okoli 25 km od Kijeva.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Myhailo Podolyak je prav tako nocoj potrdil, da je Ukrajina izgubila nadzor nad jedrsko elektrarno v Černobilu, kjer naj bi ukrajinske sile vodile hud boj z ruskimi vojaki.

Omenjeni svetovalec je za Associated Press še povedal, da ukrajinske oblasti ne poznajo trenutnega stanja objektov v Černobilu, mestu najhujše jedrske nesreče na svetu. “Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna,” je dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nekaj ur pred tem v četrtek sporočil, da ruske sile poskušajo zasesti jedrsko elektrarno v Černobilu.

Ruske enote v Černobilu. (vir: zajem zaslona via TW)

Spomnimo: aprila leta 1986 je v elektrarni 130 kilometrov (80 milj) severno od ukrajinske prestolnice Kijev eksplodiral jedrski reaktor, radioaktivni oblak pa se je razširil po Evropi. Poškodovani reaktor je bil pred nekaj leti pokrit z zaščitnim slojem, betonski sarkofag, kot so še poimenovali kreacijo, pa je preprečeval morebitno uhajanje sevanja.

Današnji prizor iz Ukrajine. (vir: splet)
Ruska vojska zadovoljna s prvim dnem ofenzive

Vse dnevne naloge Oboroženih sil Ruske federacije v posebni operaciji v Donbasu so uspešno izpolnjene, je v četrtek zvečer sporočilo rusko obrambno ministrstvo, prenaša InsidePaper.

Tiskovni predstavnik Igor Konašenkov je ob tem izjavil, da so ruske enote sestrelile ukrajinski letali Su-27, še dva Su-24, helikopter in štiri ofenzivna brezpilotna letala “Barjaktar”.

Tiskovni predstavnik tudi trdi, da so čete Ljudske republike Doneck in Lugansk napredovale 6-8 km na nasprotnikovo ozemlje in to zahvaljujoč podpori topništva in vojaškega letalstva.

V napadih Oboroženih sil Rusije je bilo onesposobljenih 83 kopenskih objektov vojaške infrastrukture Ukrajine, je dejal Konašenkov in dodal, da je bil zahvaljujoč prehodu ruske vojske proti Hersonu uspešno odblokiran severnokrimski kanal.

Krim je tako spet deležen oskrbe z vodo, še sporoča rusko obrambno ministrstvo.

(mbo)