Kot je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Državni zbor pred dnevi sprejel Zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela (ZIUPTD1).

S slednjim se, tako ministrstvo, rešuje posledice obsežne bolniške odsotnosti zaposlenih ter odsotnosti zaradi odrejenih karanten tako zaposlenih kot njihovih družinskih članov. Slednje se lahko začasno omili s povečanim obsegom občasnega in začasnega dela upokojencev, ki ga ureja Zakon o urejanju trga dela (ZUTD).

ZUTD določa, da začasno ali občasno delo lahko upokojenec opravlja v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu, pri čemer neizkoriščenih ur ni mogoče prenašati v naslednji koledarski mesec. Ne glede na navedeno lahko upokojenec opravlja začasno ali občasno delo tudi največ 90 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu, pri čemer seštevek ur opravljenega začasnega in občasnega dela v koledarskem letu ne sme preseči 720 ur.

ZIUPTD1 zdaj upokojencem dovoljuje, da v koledarskem mesecu opravijo največ 90 ur začasnega ali občasnega dela oziroma tudi največ 120 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu, pri čemer seštevek ur opravljenega začasnega ali občasnega dela v koledarskem letu ne sme preseči 1080 ur.

Poslanka Levice Natasa Sukic. (foto: Tamino Petelinšek/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1094354)
Levica za izenačitev minimalne urne postavke upokojencev s študenti

Stranka Levica je danes v DZ vložila zahtevo za sklic nujne seje DZ, na kateri bi obravnavali njihov predlog novele zakona o urejanju trga dela. Ta prinaša izenačitev minimalne urne postavke delavcev upokojencev z minimalno urno postavko delavcev študentov, to je zvišanje z obstoječih štirih evrov na 5,21 evra neto.

Kot je v izjavi pojasnila poslanka Nataša Sukič je odnos družbe do upokojencev že tako krivičen. Na to kažejo nizke pokojnine, dejstvo, da še danes nimamo primerno urejene dolgotrajne oskrbe, in pa porazno nizke urne postavke za njihovo delo, ki so nižje od že tako prenizkih urnih postavk za delavce na minimalni plači in od minimalnih urnih postavk za študentsko delo.

Kolegij predsednika DZ je že sklenil, da bo DZ predlagano novelo obravnaval po skrajšanem postopku, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)