Agencija EU za varnost v letalstvu je letalskim družbam izdala opozorila glede ukrajinskega, moldavskega in beloruskega zračnega prostora. Pristajanja, vzleti in preleti so v Ukrajini in Moldaviji prepovedani, prav tako je še vedno prepovedano leteti tudi nad območjem Belorusije, je današnjo objavo EASA povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Za ruski zračni prostor nad Moskvo in regijo Rostov, ki meji na Ukrajino, pa so letalskim družbam svetovali posebno previdnost zaradi morebitne uporabe izstrelkov srednjega dosega.

Potem ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino, so številne letalske družbe ustavile svoj promet v ukrajinskem zračnem prostoru, med drugim Lufthansa, Air Baltic, Wizz Air, Qatar, Turkish Airlines in navsezadnje tudi Ryanair.

Letala mnogih prevoznikov so ostala prizemljena.

Naslednji korak: kapitulacija in dekapitacija uradnega Kijeva?!

Ruska vojska, ki ima popolno zračno premoč v Ukrajini, se je včeraj približala Kijevu z namenom, da strmoglavi ukrajinsko in ustoliči marionetno vlado, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil neimenovani visoki predstavnik Pentagona.

Ruski vojaki iz smeri Belorusije hitro napredujejo proti jugu in zategujejo zanko okoli Kijeva, je opozoril in s tem potrdil mnenja številnih analitikov.

Ukrajinska zračna obramba je nevtralizirana, obramba prestolnice bo odvisna od kopenskih sil in predvsem ljudskega odpora, je dejal. Ruska vojska bi lahko obkolila Kijev v nekaj dneh, če ne že danes zjutraj, sodeč po tem, kako hitro napreduje, je ocenil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči opozoril, da so ruske diverzantske skupine že vstopile v Kijev in da je on za Rusijo glavna tarča. Ukrajino želijo politično uničiti tako, da odstranijo vodjo države,
je dejal.

(mbo)