Danes, drugi dan spopadov oziroma ruske invazije na Ukrajino, je svoje mnenje o slednji podala tudi parlamentarna stranka Levica. V nadaljevanju se lahko seznanite z bistvenim.

Kot poudarjajo pri Levici, je njihova glavna skrb namenjena tako prebivalstvu Ukrajine kot tistemu obeh odcepljenih regij v Donbasu. Ti so se pravkar znašli sredi največjega vojnega spopada po invaziji na Irak, poudarjajo. “V tem trenutku mora biti prioriteta prekinitev ognja in obvarovanje civilistov pred trpljenjem in smrtnimi žrtvami,” navajajo.

Da mora biti Slovenija pripravljena ponuditi humanitarno pomoč, še zapišejo in pozovejo k zaustavitvi ruskih vojaških operacij v Ukrajini in umiku vojske Ruske federacije.

Pri stranki Levica obsojajo vojno retoriko in nepremišljene izjave, ki sta si jih v zadnjih dneh privoščila Matej Tonin in Janez Janša, željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov.

NATO je v Ukrajini in nasploh del problema, ne rešitve, menijo pri parlamentarni stranki Levica.
Razbrati je ogorčenost nad vazalnimi potezami Tonina in Janše

Levica nasprotuje potezam, ki bi ogrozile varnost pripadnikov Slovenske vojske in dodatno prispevale k zaostrovanju razmer v Vzhodni Evropi. Njihov zapis se zelo ujema z današnjim nastopom hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ki je prav tako opozoril, da je operacija hrvaške ( v primeru Levice seveda slovenske) vojske v Latviji mirnodobne narave in bi bila kakršnakoli uporaba ali premeščanje teh enot iz njihovih mirnodobnih baz nevarna in nezakonita.

Premier Janez Janša pa je na Twitterju celo pozval predsednika ZDA k vzpostavitvi cone za prepoved letenja (no-fly zone) nad Ukrajino,” zapišejo pri Levici.

“Uveljavljanje takšne cone- v končni instanci sestrelitev vsakega vojaškega letala, ki bi vstopilo v ukrajinski zračni prostor- je norost, ki bi potegnila v konflikt letalstvo zahodnih sil in pripeljala do neslutene eskalacije. Ponavljamo, vzdržati se je potrebno vseh potez, ki bi vodile v zaostrovanje konflikta.

Po mnenju Levice spopadi v Ukrajini prav tako ne smejo biti izgovor za militarizacijo Slovenije. Zato zapišejo, da “oklepniki boxer in ostala oborožitev niso namenjeni obrambi Slovenije, ampak bi postali del skupnih sil NATO in bili namenjeni operacijam v tujini.”

NATO je v Ukrajini in nasploh del problema, ne rešitve, še zapišejo. Z izjavo se lahko v celoti seznanite na sledeči povezavi: https://www.levica.si/vojna-ukrajina-rusija/

(mbo)