Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je premierja in prvaka SDS Janeza Janšo spoznal za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl.

Dosodilo mu je tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Poravnati mora tudi stroške sodnega postopka.

Sodišče je Janši za vsako kaznivo dejanje prisodilo po dva meseca pogojne zaporne kazni, nato pa izreklo enotno kazen tri mesece zapora pogojno.

Janša se je na sodišču znašel zaradi tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.

Janša je v svojem zagovoru dejal, da ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo. Tožnici sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Prizor z obravnave 9. februarja na ponovnem sojenju predsedniku SDS in premierju Janezu Jansi zaradi ocitkov o razzalitvi novinark RTV Slovenija. Pooblascenec novinark RTV Slovenija Stojan Zdolsek ter novinarki Mojca Setinc Pasek in Eugenija Carl. (foto: Lili Pušnik/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1110008)
MMC RTV Slovenija navaja izjavo Carlove, da “je treba preprečiti zlitje toksičnih besed v vsakdanji besednjak”

“Toksične besede zastrupljajo človeško govorico, grozijo, da se bodo radikalizirale in tako zlile v vsakdanji besednjak, da jih sploh ne bomo več opazili. In to je treba preprečiti,” je v prvem odzivu zapisala novinarka Eugenija Carl.

Prepričana je, da je treba “ozavestiti, da je eno izražati svoja mnenja, stališča …, nekaj povsem drugega pa z izražanjem svojih mnenj in stališč storiti kazniva dejanja. Zakaj je slednje tako pomembno zamejiti? Ne tako redko sovražnemu govoru namreč sledi še nadgradnja – verbalizirana sovraštva so lahko predsoba fizičnih napadov.”

Sodba še ni pravnomočna, po neuradnih informacijah se bo Janšev zagovornik Franci Matoz na odločitev sodišča pritožil.

(mbo)