Ljubljana bo imela od prihodnjega tedna znova letalsko povezavo z Brusljem. Na brniško letališče se namreč po prekinitvi v januarju v ponedeljek vrača Brussels Airlines, ki ima za prihodnji teden napovedana še leta v petek in nedeljo. Mesec pozneje, 27. marca, bo lete v Bruselj obnovil tudi Wizz Air, piše na spletni strani ljubljanskega letališča.

Trenutno mednarodne lete v Slovenijo opravlja 11 letalskih prevoznikov, ki letijo na 12 destinacij.

Upravljalec letališča, Fraport Slovenija, sicer kljub počasnemu sproščanju omejitev pri potovanjih po svetu beleži rast ponudbe letov na ljubljanskem letališču. Poletna sezona naj bi postregla z novostmi in na ljubljansko letališče vrnila nekaj povezav, ki so bile prekinjene zaradi epidemije covida-19, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na nebu bo spet gneča. (fotografija je simbolična)
R(ij)eka znova povezana z Londonom, vrača se EasyJet

Tudi na letališču Reka letos pričakujejo okrevanje zračnega prometa in doseganje prometnega rekorda po številu potnikov. Tako so pred dnevi objavili, da se na letališče vrača EasyJet, ki bo od maja do oktobra vzdrževal neposredno linijo z londonskim letališčem Gatwick.

Uveljavljeni mednarodni prevoznik se je na letališče Reka vrnil po 15-ih letih z uvedbo omenjene direktne linije; ta bo obratovala od maja do oktobra 2022, dvakrat na teden, ob torkih in sobotah.

EasyJet se tako pridružuje napovedani vrnitvi Ryanaira, Air Serbia in Condor Airlines; gre za enega najpomembnejših nizkocenovnih letalskih prevoznikov z britanskega trga, ki je najbolj zaslužen za rekordni promet letališča Rijeka v letu 2006 in 2007. Posledično tudi tokrat pričakujejo okrevanje zračnega prometa in doseganje prometnega rekorda po številu potnikov.

Do soglasja med letališčem Reka in EasyJetom je prišlo po dolgoletnih pogajanjih, v pogovorih s predstavniki resornega ministrstva, občine, lokalnih enot, hotelskih hiš in sistemov turističnih skupnosti pa je bila zagotovljena podpora promocijskim aktivnostim.

Te aktivnosti so nujne za boljše pozicioniranje Kvarnerja na britanskem trgu, zato se načrtuje spodbujanje in povečanje števila prihodov gostov s tega trga, ki zdaj predstavlja manj kot odstotek prenočitev na Kvarnerju, so še sporočili z letališča R(ij)eka.

(mbo)