Ruska vojska zavarovala elektrarno v Černobilu; na ukrajinskih mejnih prehodih s Poljsko in Madžarsko 15-urna čakalna doba

Rusko obrambno ministrstvo je dopoldne mednarodno javnost obvestilo, da je ruska vojska zavzela jedrsko elektrarno v Černobilu, da bi jo zaščitila. Zloglasni Černobil je preveč pomemben, da bi ga nacionalistične skupine in druge teroristične organizacije, ob splošnih razmerah v državi, izkoristite za izvedbo jedrske provokacije, menijo.

Rusija je še obvestila, da so ravni sevanja okoli elektrarne normalne in da strokovno usposobljeno osebje še naprej spremlja raven radioaktivnosti.

Namestnica ukrajinske ministrice za obrambo Hanna Malyar je tujim medijem povedala, da so pripadniki ruske vojske zasegli dva avtomobila ukrajinskih oboroženih sil, se preoblekli v uniforme ukrajinske vojske, nato pa se iz kijevske četrti Obolon odpeljali v središče Kijeva. Ukrajinski generalpolkovnik Valerij Zalužnij je poročila potrdil v izjavi na spletni strani ukrajinskih oboroženih sil.

Ruska bojna vozila so se že razporedila v posameznih kijevskih četrteh.

Ruske sile so do Kijeva hitro napredovale z več front v severni, vzhodni in južni Ukrajini, odkar se je včeraj začela invazija. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruski operativci že v mestu in pozvali domačine, naj se maščujejo z molotovkami.

Na prehod iz Ukrajine na Madžarsko in Poljsko, se v nepreglednih kolonah avtomobilov čaka več kot 15 ur, poroča dopisnik britanskega Guardiana. Ker je predsednik Vladimir Zelenski včeraj ukazal splošno mobilizacijo, večina moških ne sme zapustiti države, zato mnogi med njimi zapuščajo svoje družine na meji. Težavo tistih, ki želijo zapustiti državo, otežuje dejstvo, da so zaradi uvedenih kriznih omejitev ustavljeni notranji in mednarodni leti in da primanjkuje goriva.

Še zadnja pomembna novica: Turčija ne more preprečiti ruskim vojaškim ladjam dostopa do Črnega morja prek ožine Bospor in Dardanele, kot je zahtevala Ukrajina. To ji onemogoča klavzula v mednarodnem sporazumu, ki plovilom omogoča vrnitev v matično bazo, je dejal turški zunanji minister.

Mevlut Cavusoglu je v govoru v Kazahstanu dejal, da je Turčija proučila zahtevo Kijeva, a da ima Rusija po konvenciji pravico vrniti ladje v njihovo matično bazo, v tem primeru v Črno morje.

Tudi če bi se Turčija po sodnih postopkih odločila sprejeti zahtevo Ukrajine in zapreti ožine za ruske vojne ladje, bi jim preprečili le potovanje v drugo smer, od domače baze do Sredozemlja, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: