Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se januarja na mesečni ravni zvišale za 2,2 odstotka, na letni pa za 12,3 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad.

Na mesečni ravni so se cene najbolj povišale v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa, za 10,1 odstotka.

Glede na januar lani pa so se cene najbolj zvišale v proizvodnji kovin, kjer so bile višje za 39 odstotkov. V proizvodnji koksa in naftnih derivatov so se povišale za 29,8 odstotka, v obdelavi in predelavi lesa ter izdelkov iz lesa pa za 27,8 odstotka.

Znižale so se le v proizvodnji drugih vozil ter plovil in sicer za 2,8 odstotka.

(foto: Engin Akyurt on Pexels.com)
Inflacija po EU zdaj navzgori tudi zaradi ukrajinskih dogodkov

Trenutno januarja v EU najvišjo inflacijo beležijo Češka (+8,8 odstotka), Estonija (+11 odstotkov) in Litva (+12,3 odstotka). Najbolj stabilne so cene na Švedskem (+3,9 odstotka), na Portugalskem (+3,4 odstotka) in Franciji (+3,3 odstotka).

Čeprav ima Francija januarja najnižjo rast cen, je ta še vedno precej višja od cilja Evropske centralne banke (ECB) o inflaciji +2,0 odstotka. Povedano drugače, inflacija čaka na odgovor ECB, vendar ni gotovo, kdaj bo prispel.

Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da bo vojna v Ukrajini zagotovo imela proinflacijski učinek v vseh državah članicah EU.

(mbo)