Poleg Slovenije tudi vse več drugih evropskih držav svoj zračni prostor zapira za ruska letala. Ta korak so danes napovedale vse tri baltske države in Romunija.

V Bolgariji je sicer ukrep v veljavi že od polnoči.

Estonska premierka Kaja Kallas je sporočila, da Estonija prepoveduje vstope in izstope ruskih letalskih družb v svoj oziroma iz svojega zračnega prostora in pri tem povabila vse države EU, da storijo enako.

Za ta korak sta se danes odločili tudi Litva in Latvija. Po navedbah litovskega ministra za promet Mariusa Skuodisa naj bi vse tri baltske države zračni prostor za ruska letala zaprle istočasno.

Pred vsakim letom letalska družba svoj načrt leta sporoči Eurocontrolu- Evropski organizaciji za varnost zračne plovbe. Če je izvajalec leta na črnem seznamu posamične države, seveda leti po drugi poti, da bi se izognil spornemu oz. prepovedanemu zračnemu prostoru.

“Ukazal sem pripravo resolucije Sveta ministrov, na podlagi katere bo zračni prostor nad Poljsko zaprt za ruske letalske družbe,” je že včeraj na spletnem omrežju Facebook zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Tiskovni predstavnik vlade je pozneje na spletnem omrežju Twitter zapisal, da “prepoved začne veljati od polnoči”.

Enako je storila Češka, ki je lete ruskih letalskih družb prepovedala z današnjim dnem. Za zdaj ni podatkov, da bi se ob Sloveniji še kdo v prostoru regije pripravljal na enak korak. Tako sta na zagrebškem letališču danes pristali dva letali iz Rusije. Eden iz Moskve in drugi iz St. Petersburga.

Če bi prevoznik še vedno poskušal preiti skozi zračni prostor, kjer mu je prepovedano leteti, ima država, ki je zaprla svoj zračni prostor, legitimno pravico dvigniti svoja vojaška letala in civilno letalo prisiliti k pristanku na najbližjem letališču.

Rusija se je na poteze evropskih držav odzvala in doslej svoj zračni prostor zaprla za letala iz Bolgarije, Poljske in Češke. Najbrž bo sedaj povračilne ukrepe uvedla tudi za pribaltske države.

V začetku tega tedna je Rusija že vsem britanskim letalskim družbam prepovedala vstop v svoj zračni prostor v maščevanje za londonsko prepoved letov v Britanijo letalskega prevoznika Aeroflot.

(mbo)