Na današnjo pustno nedeljo bo ponekod veselo, čeprav je negotovost zaradi protiepidemičnih ukrepov trajala vse do zadnjega. V Cerknem bodo tako brali obtožnico pustu.

Na Ptuju ne bo tradicionalne povorke, ampak bodo tako kot lani predvajali posebno televizijsko oddajo. V Cerknici pa bo namesto povorke virtualno predvajanje enega prejšnjih karnevalov.

Vabijo tudi na ogled makete karnevala v Centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Cerkljanska laufarija bo potekala tako, kot s(m)o je navajeni. Po sprevodu laufarske družine bodo prebrali obtožnico pustu. Tako kot običajno bo tudi tokrat kriv za vse, kar se je napačnega zgodilo v Cerknem.

V Slovenj Gradcu pa bo jubilejni 50. pustni karneval danes le spletni dogodek.

Cerknica. Pust. (foto: zajem zaslona)
Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!

Čeprav laufarji in škoromati prihajajo na plan, tradicionalnih množičnih povork v Cerknici in na Ptuju vseeno ne bo, je že včeraj na svoji spletni strani poročala RTV Slovenija.

Zaradi sprostitve ukrepov za preprečevaje širjenja covida-19 pa se nekatera pustna rajanja letos vendarle vračajo. V živo bo izvedena cerkljanska laufarija, maškare pa bodo v okviru pustnih povork preplavile tudi KranjKoperNovo mesto in Celje.

Bo pa pestro takoj čez mejo. V hrvaškem Samoboru pri Zagrebu tradicionalno karnevalsko dogajanje poteka tudi letos. Program se sklene na pustni torek, 1. marca, s koncertom Gibonnija na osrednjem mestnem trgu oz. Trgu pustnih velikanov, poteka pa vsak dan že od 18. februarja. Slogan samoborskega karnevala tudi letos ostaja pustno moder: “Bedaki norijo vsak dan, pametni pa samo na pustni!”

(mbo)