Od Harkova do Hersona- pregled dogajanja v Ukrajini na polovici četrtega dne invazije (video)

V ukrajinski regiji Harkov se je predalo kar 471 pripadnikov ukrajinske vojske. “Odložili so orožje,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

“302. polk zračne obrambe ukrajinskih oboroženih sil, opremljen s sistemi protizračne obrambe Buk M-1, je v regiji Harkov prostovoljno odložil orožje in se predal. Skupno je bilo pridržanih 471 ukrajinskih vojakov,” je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov povedal na današnji tiskovni konferenci.

“Vsem ukrajinskim pripadnikom je namenjen spoštljiv odnos in pomoč. Ko bodo dokumenti pripravljeni, jih bodo poslali njihovim družinam,” je dodal.

Novico je potrdila tudi tiskovna agencija AP (Associated Press), fotografije pa si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://apnews.com/article/russia-ukraine-kyiv-business-europe-moscow-2e4e1cf784f22b6afbe5a2f936725550

Ruska vojska v Harkovu.
Pod ruskim nadzorom domnevno tudi letališče pri Hersonu

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove sile popolnoma blokirale južni ukrajinski mesti Herson in Berdjansk ter zasedle mesto Heničensk in letališče pri Hersonu. Pod ruskim nadzorom naj bi bilo tudi letališče Geničesk Černobajevka pri Hersonu.

CNN dodaja, da za zdaj nimajo potrditve te informacije, da pa je bil Herson v zadnjih dneh središče hudih spopadov. Ko je v četrtek zvečer v mesto prispela CNN-ova ekipa, so bili na ulicah že ruski tanki. Ruska državna televizija sicer pogosto prikazuje posnetke ujetih ukrajinskih vojakov, od katerih so nekateri podpisovali dokumente, ki obljubljajo konec sovražnosti, še poroča CNN.

Zasedbo mesta Heničensk potrdili tamkajšnji uradniki

Zasedbo mesto Heničensk in letališča blizu Hersona, o čemer poroča tiskovna agencija RIA, je potrdil tudi tamkajšnji župan Volodimir Kovalenko. Ta naj bi dejal, da so ruske čete zasedle stavbo mestne uprave in s stavb odstranile vse ukrajinske zastave.

Večina analitikov, pa poroča BBC, je zdaj mnenja, da je bilo rusko napredovanje z juga eno najuspešnejših do zdaj, saj ruske sile ogrožajo Herson, Mikolajv in Melitopol, katerega usoda je nejasna, saj so ruske sile že včeraj poročale, da so mesto zasedle.

Kyiv Independent: v Harkovu potekajo ulični boji

Ruske čete naj bi vstopile v Harkov, poroča tudi Kyiv Independent.

“Prišlo je do preboja v osrednji del mesta,” je sporočil vodja regionalne državne uprave Oleg Sinegubov. Lokalno prebivalstvo je pozval, naj ostane v zavetiščih. “Ne zapuščajte zaklonišč! Oborožene sile Ukrajine onemogočajo delovanje sovražnika. Prosim civiliste, da ne gredo na ulice,” je dejal.

Harkov je sicer drugo največje mesto v Ukrajini.

BBC poroča, da so se že pred izjavo Sinegubova pojavili spletni posnetki ruskih vojaških vozil na ulicah Harkova. Ti prikazujejo ruske vojaške tovornjake, ko peljejo skozi mesto z 1,41 milijona prebivalcev.

Videti je tudi vojake, ki marširajo skozi Harkov, bolj dramatični posnetki pa kažejo, kako Rusi počasi napredujejo skozi mesto, čemur sledi medsebojno obstreljevanje z Ukrajinci.

Poročila iz Donbasa: tudi tam ruske enote napredujejo

Čete Ljudske republike Lugansk so v preteklih 24 urah ob ognjeni podpori oboroženih sil Rusije izvedle uspešne ofenzivne akcije in vzpostavile nadzor nad naselji Novoahtirka, Smoljaninovo in Stanično-Lugansko. Od začetka ofenzivne operacije so omenjene enote v globino ozemlja napredovale 52 kilometrov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Slednje še trdi, da so čete Ljudske republike Doneck “nadaljevale ofenzivo v smeri Petrovsko in napredovale še 12 kilometrov, Pavlopol in Piscevik pa sta bila prevzeta pod nadzor.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: