Svoj zračni prostor za ruska letala zaradi ruske invazije na Ukrajino zapira vse več evropskih držav, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Od 15. ure bo za tri mesece zanje zaprt nemški zračni prostor.

Tak ukrep so danes sprejele tudi Belgija, Danska, Finska in Romunija. Za ta korak se je že pred tem odločilo več evropskih držav, včeraj tudi Slovenija. Rusija je odgovorila z zaprtjem zračnega prostora za naštete države, vključno s Slovenijo.

Finska se “pripravlja zapreti svoj zračni prostor za ruski zračni promet,” pa je na spletnem omrežju Twitter davi zapisal finski minister za promet Timo Harakka. Finska je torej kasneje napoved udejanila, z Rusijo pa ima skoraj 1300 kilometrov dolgo mejo.

Medtem bi morala Finska odobriti tudi pošiljanje neprebojnih jopičev, čelad in mobilnih bolnišnic v Ukrajino. Pred tem je že odobrila dobavo približno 40 topov.

Bo zračni prostor za ruska letala zaprla celotna unija?!
Kaj bo s Kaliningradom?

Litva je včeraj sporočila, da bo blokirala ruske lete in s tem prekinila hitro pot iz ruske enklave Kaliningrad v Ukrajino.

Rusija se je kot odgovor na sankcije iz svojega zračnega prostora maščevala številnim drugim državam.

Danski zunanji minister Jeppe Kofod je dejal, da bodo danes na zasedanju zunanjih ministrov EU predlagali, da tak ukrep sprejme celotna unija.

(mbo)