Ruski letalski prevoznik Aeroflot je pozno sinoči sporočil, da bo od ponedeljka prekinil vse lete v Evropo. Gre za pričakovano potezo; potem ko je EU zaprla celoten zračni prostor za vsa ruska letala.

“Zaradi omejitev zračnega prostora, ki so jih uvedle evropske oblasti, Aeroflot od 28. februarja 2022 do nadaljnjega prekinja svoje lete na vse evropske destinacije,” so sporočili iz družbe v nedeljo zvečer.

Evropska unija je sicer v nedeljo popoldan sporočila, da bo zaprla svoj zračni prostor za vsa ruska letala kot maščevanje za rusko invazijo na Ukrajino. Gre za ukrep, ki ga je sprejelo tudi več držav nečlanic EU na celini in Kanada.

Ker so številne države zapirale ali napovedale zaprtje svojega zračnega prostora, se je ruski zračni promet že nekaj dni soočal z vse obsežnejšim območjem prepovedi letenja, zaradi česar so morali leteti iz smeri in v velike obvoze.

Vojna na nebu se je dokončno preselila tudi na polje civilnega letalstva.

Kot povračilni ukrep je Rusija prepovedati letenje v njenem zračnem prostoru in sicer vsem evropskim državam, ki so te odločitve objavile v zadnjih dneh. Prvenstveno je šlo za Veliko Britanijo, Latvijo, Litvo, Estonijo, Slovenijo, Bolgarijo, Poljsko in Češko. Zdaj je na seznamu celotna EU.

(mbo)