Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), bodo socialno šibkejši prebivalci Mestne občine Maribor (MOM) lahko prejeli pomoč občine pri plačilu ene položnice za energijo v letošnjem letu.

Dodeljena bo pomoč v višini od 30 do 90 evrov na gospodinjstvo. Enotne vloge za takšno pomoč lahko občani od jutri prevzamejo osebno ali prek spleta na občini ali Rdečem križu Maribor in Nadškofijski karitas Maribor.

Občina je za t.i. program reševanja energetske revščine zagotovila 200.000 evrov proračunskih sredstev. V sodelovanju s centrom za socialno delo so po besedah vodje sektorja za zdravstveno in socialno varstvo na mariborski občini Lilijane Zorko prišli do zaključka, da se je pri dodeljevanju pomoči upravičencem najbolje opreti na cenzus za pridobitev državne štipendije.

(foto: Erik Mclean on Pexels.com)
Kar pomeni, da povprečni mesečni dohodek na osebo v vaši družini v preteklem letu pred vložitvijo vloge ne sme presegati 680,56 evrov.

Vloge občani oddajo mariborskemu Rdečemu križu ali Nadškofijski karitas, kjer jih bodo reševali največ pol leta.

Nikar ne pozabimo, da je MOM pod Arsenovićevim vodstvom nedavno zgolj za novo stolpno uro na Rotovžu plačala 30 tisočakov. Tako je bila končna cena obnove (s fasado, pretežno) nekoliko manj kot 50 tisoč evrov. 

Za vse pomoči potrebne prebivalce pa skupno manj kot 7-krat več.

(mbo)