Programski svet RTV Slovenija bo objavil razpis za generalnega direktorja zavoda, so svetniki sklenili na današnji izredni seji. Pobudo za takšen sklep je pred tednom dni dal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Želi namreč preveriti, ali uživa zaupanje novega sveta, ki se je na ustanovni seji zbral 16. februarja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

RTV Slovenija je že dlje časa na razpotju, je danes poudaril Whatmough. Finančne rezerve v obliki delnic Eutelsata bi morali denimo po njegovi oceni porabiti, da bi zavod finančno prišel na zeleno vejo. Medtem pa nekateri menijo, da bi jih bilo treba vložiti v razvoj, je spomnil.

Na novem razpisu bo kandidiral s programom dela, ki bo še bolj ambiciozen in tudi bolj konkreten od programa, s katerim je kandidiral januarja lani, je še povedal.

Po zapisu na spletni strani RTV Slovenija in odmevih na spletu, bi lahko sklepali, da so mnenja svetnikov ob tem deljena. Nekateri ga opredeljujejo kot odgovorno dejanje, spet drugi kot (slepilni) manever.

Komu ob domnevni "sanaciji" RTV Slovenija najbolj dišijo finančne rezerve v obliki delnic Eutelsata?

Tako zapišejo, da je “po oceni predsednika sveta Petra Gregorčiča predlog generalnega direktorja utemeljen tudi zato, ker je nov štiriletni mandat v 29-članskem svetu nedavno nastopilo kar 21 svetnikov ali dve tretjini sveta.

Nasprotno pa so se nekateri svetniki med sejo spraševali, o čem se dejansko pogovarjajo, saj generalni direktor ima polni mandat in njegovo delovno mesto ni izpraznjeno. Kot še navaja MMC RTV SLO, je svetnik Slavko Splichal menil, da je ta manever povezan s postopkom, ki teče proti Grahu Whatmoughu na sodišču.

Še več; postopek teče v zvezi s funkcijo, ki jo je nastopil in sicer v zadevi, ali je pred imenovanjem izpolnjeval vse razpisne pogoje. “Z vnovičnim imenovanjem bi ta tožba postala brezpredmetna,” je izpostavil Splichal.

(mbo)