Osebje še dela, še naprej pa spremlja tudi raven sevanja.

Ruske sile so zavzele območje okoli jedrske elektrarne Zaporožskaja, je v danes sporočilo Ministrstvo za obrambo Rusije. Prejšnji teden je Moskva prevzela nadzor tudi nad razvpitim černobilskim jedrskim objektom.

“Ruske sile so prevzele nadzor nad mesti Berdjansk in Energodar. Ruske čete imajo popoln nadzor in ščitijo ozemlje okoli jedrske elektrarne Zaporožskaja,” je dejal tiskovni predstavnik generalmajor Igor Konašenkov.

“Osebje postaje si še naprej prizadeva za vzdrževanje objekta in nadzor nad jedrskim procesom. Raven sevanja je normalna,” je dodal.

Jedrska elektrarna blizu Zaporožja.
(Foto: Ralf1969 - Own work, CC BY-SA 3.0)

Ministrstvo je objavilo dvominutni videoposnetek, ki prikazuje območje okoli černobilske elektrarne z ljudmi, oboroženimi z jurišnimi puškami, pa tudi dva moška v vojaški uniformi, kako gledata varnostne kamere in detektorje gibanja na območju. Več kot zanimivo: eden od njiju ima našitek z ukrajinsko zastavo na nadlahti.

Poročajo, da je jedrska elektrarna v Černobilu, prizorišče najhujše jedrske katastrofe v zgodovini, stabilna, raven sevanja pa se spremlja najmanj šestkrat na dan, še poroča RT (nekdanja Russia Today).

(mbo)