Ukrajinska delegacija je v ponedeljek zjutraj prispela na prizorišče pogovorov z Rusijo in zahtevala “takojšnjo” prekinitev ognja in umik ruskih čet, je sporočilo ukrajinsko predsedstvo.

“Ukrajinska delegacija je prispela na ukrajinsko-belorusko obmejno območje, da bi sodelovala v pogajanjih,” so sporočili. “Ključni točki razprave bosta takojšnja prekinitev ognja in umik vojakov z ukrajinskega ozemlja,” je še zapisano v izjavi.

V delegaciji sta med drugim obrambni minister Oleksij Režnikov in predsednikov svetovalec Mihajlo Podoljak. Peti dan ofenzive je sicer uradna Moskva zavzela stališče, da želi doseči dogovor s Kijevom; domnevno, ker je ofenziva naletela na večji odpor, kot je bilo pričakovano.

“Vsako naslednjo uro konflikta umirajo ukrajinski državljani in vojaki. Strinjali smo se, da je treba doseči dogovor, vendar mora biti v interesu obeh strani,” je dejal ruski pogajalec in svetovalec Kremlja Vladimir Medinski.

Dogovor mora biti v interesu obeh strani, pravijo ruski pogajalci.
Razseljenih že več kot pol milijona ljudi?! Sto tisoč znotraj Ukrajine, ostali na begu proti zunanji meji

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) naj bi prejel poročila o ljudeh, ki jim v Ukrajini preprečujejo vkrcanje na vlake.

Tiskovna predstavnica komisariata je na spletnem omrežju Twitter sporočila, da UNHCR že obravnava poročila. Zapisala je še, da naj bi iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo približno 422.000 ljudi.

“UNHCR vse ljudi, ki bežijo iz države, obravnava kot begunce,” je še dodala tiskovna predstavnica.

Po podatkih tega organa ZN je bilo znotraj Ukrajine razseljenih več kot 100.000 ljudi, še poročajo svetovne tiskovne agencije.

(mbo)