Na družbena omrežja prihajajo posnetki domnevnega napada na kijevski televizijski stolp. Najverjetneje je bil zadet z raketo, eksploziji prve pa je kmalu sledila še eksplozija druge v njegovi neposredni bližini.

Kot poročajo svetovni mediji, je pristnost enega od posnetkov potrdil BBC, ta pa prikazuje 385 metrov visok stolp ovit v dim.

Ni jasno, ali je bil stolp neposredno prizadet, je pa lokalni TV kanal 1+1 sporočil, da si prizadevajo za vrnitev signala.

Francoska tiskovna agencija AFP je ob 17:30 sporočila, da je omenjeni napad zahteval življenja petih ljudi.

Posnetek napada na kijevski tv-stolp.
(foto: zajem zaslona, Jutarnji list)

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je ob 17 uri in 15 minut sporočilo, da nekateri ukrajinski televizijski kanali po napadu na televizijski stolp v Kijevu še nekaj časa ne bodo delovali.

Približno uro in pol pred napadom na stolp so oborožene sile Ruske federacije napovedale, da bodo streljale na tarče v Kijevu, in državljanom prestolnice svetovale, naj zapustijo svoje domove.

Kyiv Independent medtem poroča, da so ukrajinski televizijski kanali prenehali oddajati pred nekaj minutami.

Ukrajina ostala brez obale Azovskega morja; spopadi se spet selijo na Črno morje, tarča Odesa

Ruske čete in proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so se v torek ponovno združili na obali Azovskega morja, je nekaj po 16. uri povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Sile proruske separatistične republike Doneck so se “združile z vojaškimi enotami oboroženih sil Ruske federacije, ki so prevzele nadzor nad ukrajinskimi ozemlji ob Azovskem morju,” je dejal.

“Danes je ruska vojska izvedla napade z visoko natančnim orožjem dolgega dosega z morja,” je dodal, ne da bi navedel ciljno območje.

Kot je navedel, ​​sta bili “v Ukrajini zadeti dve letališči in trije radarji protizračne obrambe.”

“Civilna infrastruktura ni bila ciljana,” je še dejal.

Pred tem je Eduard Basurin, poveljnik separatističnih sil v Donecku, dejal, da je njihov cilj “popolna obkolitev Mariupola”, strateškega pristaniškega mesta na Azovskem morju, kjer živi pol milijona ljudi, poročajo svetovne tiskovne agencije.

(mbo)