Programski svet RTV Slovenija je objavil razpis za generalnega direktorja javnega zavoda. Rok za prijavo je do vključno 9. marca do 12. ure. Pobudo za razpis je dal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ker želi preveriti, ali ima zaupanje sveta, ki je februarja začel nov mandat.

Svet je njegovo pobudo sprejel na včerajšnji izredni seji. Grah Whatmough je včeraj napovedal, da se bo prijavil na razpis za generalnega direktorja javnega zavoda za mandatno dobo štirih let.

Kandidat za generalnega direktorja mora biti državljan Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik in aktivno najmanj en svetovni jezik. Imeti mora najmanj deset let delovnih izkušenj, biti mora usposobljen za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov in imeti izkušnje pri tem.

Vojna za medije se je po napovedih prenesla na RTV Slovenija.
Novinarski sindikati RTVS in sindikat novinarjev za razveljavitev

Novinarski sindikati RTV Slovenija in sindikat novinarjev zahtevajo razveljavitev razpisa za generalnega direktorja RTV Slovenija, saj je po njihovi oceni v nasprotju z zakonskimi in statutarnimi določbami.

Ob tem Društvo novinarjev Slovenije ugotavlja, da je razpis skupaj z nekaterimi drugimi ravnanji programskega sveta RTV Slovenija vojna napoved uredniški neodvisnosti.

V sindikatu novinarjev in Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija so navedli, da je svet z absurdno uporabo instituta razpisa delovnega mesta za generalnega direktorja, ki mu mandat ni prenehal, zavaroval položaj aktualnega direktorja Andreja Graha Whatmougha.

Na delovnem sodišču namreč poteka spor o zakonitosti njegovega imenovanja.

Svet je kršil zakon o zavodih in statut RTV Slovenija v delu, ki določa prenehanje funkcije pred potekom mandata, so prepričani, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).