Sberbank: kakšne so naslednje poteze v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem

Slovensko Sberbank iz skupine Sberbank Europe v ruskem lastništvu, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, bo najverjetneje kupila NLB, poročajo Finance.

Po tem scenariju bi delnice v noči na jutri prenesli na NLB, komitenti pa bi jutri zjutraj znova lahko dostopali do bančnih storitev. Uradna odločitev bo predvidoma znana pozno popoldne, še neuradne pišejo spletne Finance, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

Komitenti slovenske Sberbank od včeraj ne morejo dostopati do bančnih storitev, njihovi dvigi in plačila so do jutri zjutraj omejeni na 400 evrov dnevno. Poslovalnice banke so od včeraj zaprte.

Banka Slovenije skupaj z Evropsko centralno banko išče ustrezen način reševanja banke, ki bi zagotovil nemoteno poslovanje za njene komitente.

Srbska Sberbank v roke prav tako srbske AIK banke Miodraga Kostića

STA še poroča, da je srbsko Sberbank iz skupine Sberbank Europe v ruskem lastništvu kupila srbska AIK banka. Tudi srbska SB je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje.

Pogodbo o nakupu 100 odstotkov delnic Sberbank Srbija je AIK banka danes sklenila s srbsko centralno banko, prenos pa se bo izvršil popoldne.

AIK banka, ki je v Sloveniji navzoča z lastništvom v Gorenjski banki, je po neuradnih informacijah tudi v igri za prevzem strank slovenske banke Sberbank. Ob njej se zanje neuradno potegujeta še največja banka v državi NLB in Unicredit v italijanski lasti.

Hitra rešitev se išče tudi za ostale banke iz skupine Sberbank Europe, ki so v Avstriji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem in v Nemčiji, še poroča STA.

Sedež Sberbank v Moskvi. (foto: By Igorkhait - Own work, CC BY-SA 4.0)
( vir: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108697861)
Na Hrvaškem moratorij, prodaja banke Miodragu Kostiću propadla

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je v torek ponovil svojo zavezanost sanaciji Sberbank Hrvaške in napovedal, da naj bi bile podrobnosti iskanja rešitve znane do srede zjutraj.

“Danes ob polnoči se sicer izteče rok za moratorij na prodajo banke. Model, ki ga Hrvaška zagovarja, je sanacija banke, za katero menimo, da je dobra in zdrava ter da je njena bilanca dobra. Model sanacije zagovarjamo, ker smo bili v preteklih dneh priča velikemu pritisku na likvidnost banke. Depoziti državljanov v višini do 100.000 evrov, so na varnem,” je dejal finančni minister.

Hrvaška narodna banka (HNB) je že v ponedeljek razglasila dvodnevni moratorij, po katerem se bo odločalo o naslednjem koraku, do takrat pa bodo hrvaški državljani in podjetja lahko razpolagali z do 7280 hrvaških kun (HRK) oziroma 1000 EUR na dan.

V javnosti se je sicer v ponedeljek pojavila informacija, da bo Sberbank Hrvatska prodana pred iztekom moratorija. Kasneje se je izkazala za napačno.

Pred nekaj meseci je namreč ruska Sberbank prodala svoje hčerinske družbe na Hrvaškem, v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Madžarskem in v Srbiji poslovni skupini, ki jo obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić.

A je bil zaključek posla predviden v letu 2022, potem ko bi ga odobrili vsi regulatorji. Ker proces še ni bil zaključen, minister Marić pa poudarja, da je relevantno le trenutno stanje, z zaključitvijo posla in prenosom lastništva zdaj ne bo nič.

Na Hrvaškem je bilo zaradi nenadnega propada ruske banke kar nekaj vroče krvi.
Na Hrvaškem 86 tisoč klientov, kako je v Republiki Srbski!?

Če pride do likvidacije, še poročajo hrvaški mediji, je po Marićevih besedah ​​Hrvaška agencija za zavarovanje hranilnih vlog (HAOD) sposobna v sedmih do desetih dneh odplačati popolnoma zavarovane hranilne vloge. Skupni znesek teh vlog je pred začetkom dviga depozitov znašal 3,82 milijarde HRK, kar znaša približno 525 milijonov evrov.

Po podatkih viceguvernerja HNB Romana Šubića ima Sberbank na Hrvaškem približno 86.000 strank, od tega 80.000 fizičnih oseb. Če banka bankrotira, jih je okoli 90 odstotkov zaščitenih s sistemom zavarovanja vlog do 100.000 evrov. Kot določa zakon, mora HAOD v primeru likvidacije banke v petih do sedmih dneh pripraviti vsa sredstva in jih dati na razpolago komitentom.

Včeraj zjutraj pa je bilo napovedano, da bo podružnico Sberbank v Republiki Srbski (RS) prevzela vlada te bosansko-hercegovske entitete.

Njena ministrica za finance Zora Vidović je medijem povedala, da bo vlada RS vložila 15 milijonov konvertibilnih mark osnovnega kapitala, banko preimenovala in nadaljevala normalno poslovanje po zakonskih postopkih.

Premier RS Radovan Visković je dejal, da bo novo ime banke znano najkasneje jutri. “Vsa sredstva bodo zaščitena, banka pa bo izpolnjevala vse svoje obveznosti kot doslej. Priča smo hitremu odzivu srbske agencije za bančništvo,” je dejal.

Oglasil se je tudi vodja banjaluške Sberbank Aleksandar Kesić, ki je zatrdil, da so v RS delovali že 20 let in da nikoli niso imeli težav.

“Trenutno imamo dve težavi: prva je lastništvo delnic, druga pa panika državljanov, kar vsekakor razumemo. Državljani morajo vedeti, da pri plačilih nimamo težav, vsaka marka državljanov je zaščitena in bo izplačana.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: