Koper, nekoč znan kot kozji otok, je že pred leti za maskoto destinacije izbral simpatično kozo oz. kozla. Zdaj so se v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper odločili, da bodo maskotam izbrali tudi primerno ime.

V ta namen so objavili tudi javni natečaj, preko katerega zbirajo predloge za imena za žensko maskoto – kozico in moško maskoto – kozla, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predloge zbirajo do 20. marca. Vse prejete predloge bo pregledala ter na podlagi smiselnosti, izvirnosti in tematske ustreznosti ocenila petčlanska ocenjevalna komisija, ki bo najbolje ocenjene predloge tudi nagradila.

Zadnjo besedo pri izboru imen pa bo imelo občinstvo, ki bo glasovalo med tremi najbolje ocenjenimi predlogi in izbralo zmagovalca, so še napovedali v zavodu za mladino, kulturo in turizem.

Kurentovanje, Ptuj 2019. ( Foto: Aleš Kravos, Wikipedia)
Od maskot k maskam

Oblast na Ptuju se danes na pustni torek znova vrača v roke županje Nuške Gajšek.

S tem se zaključuje 62. Kurentovanje, ki je letos uradno potekalo večinoma le v spletni obliki. V resnici pa se je tudi letos na ptujskih ulicah in trgih zbralo veliko število tradicionalnih pustnih likov na čelu s kurenti.

Županja Nuška Gajšek je 19. februarja simbolično predala ključ mesta in s tem mestno oblast v pustnemu času princu ptujskega karnevala, vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu.

https://fb.watch/btSrBgxqW5/

Letošnje Kurentovanje je bilo zaradi covida-19 napovedano v virtualni različici, brez množičnih prireditev in tradicionalnih povork, a je država vmes sprostila epidemiološke ukrepe, zato je na Ptuj znova pritegnilo veliko število ljudi.

Čeprav nedeljska pustna povorka ni bila uradno napovedana, se je na njej zbralo več kot tisoč nastopajočih likov, še poroča STA.

(mbo)