Zgodilo se je neizogibno: ruska vojska skupaj s separatisti Ukrajino odrezala od Azovskega morja

Ruska vojska in proruski uporniki na vzhodu Ukrajine so uspešno združili moči ter prevzeli nadzor v ključni regiji vzdolž Azovskega morja, je danes sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov.

Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat ni potrdila, prenaša poročila svetovnih medijev Slovenska tiskovna agencija (STA). Da so se ruske vojaške sile povezale s separatističnimi silami v ukrajinskih pristaniških mestih, kjer so od začetka invazije potekale ključne bitke, je prva poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Konašenkov je pojasnil, da so pripadniki ljudske milice iz Donecka prodrli do administrativne meje regije Doneck in se tam povezali z ruskimi vojaki, ki so pred tem prevzeli nadzor nad ukrajinskimi okrožji ob Azovskemu morju. Dostop ukrajinskih sil do Azovskega morja je tako od danes popolnoma blokiran.

Poveljniki separatističnih sil so pred tem sporočili, da je njihov cilj popolna kapitulacija strateško pomembnega pristaniškega mesta Mariupol ob Azovskem morju ter da so danes že uspeli v veliki meri uničiti kraj Volnovaha, kakšno uro vožnje severno od Mariupola, še prenaša STA.

Zemljevid napredovanja ruskih sil kot ga je včeraj objavila Al Jazeera. Obkroženo je področje, kjer so se spojile ruske in separatistične enote.
Ruska vojska prebivalce poziva k previdnosti pred ukrajinskimi pokoli; na voljo imajo 24 ur, da zapustijo mesto

Milica Ljudske republike Doneck skupaj z ruskimi vojaki organizira dva humanitarna koridorja iz skoraj obleganega Mariupola, strateško pomembnega mesta na jugu Ukrajine, poroča medijski kanal milice (na omrežju) Telegram.

Sporočili so, da lahko državljani Mariupol prosto zapustijo do jutri. “Zagotavljamo varnost gibanja na odsekih avtoceste E58 proti regiji Zaporožje, torej ozemlju Ruske federacije,” piše v vabilu prebivalcem Mariupola.

Dodajajo, da skušajo ukrajinske sile “s provokacijami diskreditirati vojsko Ruske federacije”.

Pred tem je uradni predstavnik Ljudske milice dejal, da bo Mariupol obkoljen do konca dneva. Dodal je, da nameravajo ukrajinske sile nositi uniforme ruskih vojakov in vojakov Ljudske republike Doneck ter ubijati civiliste.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: