Ameriška centralna banka Federal Reserve bo ključno obrestno mero, ki je trenutno postavljena med nič in 0,25 odstotka zaradi visoke inflacije prvič povišala že ta mesec, je ob predaji rednega poročila o denarni politiki kongresu napovedal predsednik centralne banke Jerome Powell. Odbor za odprti trg bo zasedal 16. marca.

Powel ni povedal, za koliko naj bi se obrestna mera povišala, vendar analitiki pričakujejo dvig za četrt odstotne točke na med 0,25 do 0,50 odstotka. Powell še naprej meni, da bo inflacija upadla z odpravo ozkih grl v oskrbovalnih verigah. Vendar so nastopile nove okoliščine z ruskim napadom na Ukrajino, kar povečuje cene energije, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Cene življenjskih potrebščin so vsak mesec opazno višje.
(foto: splet)
Nadpovprečna stopnja inflacije v Sloveniji

Cene življenjskih potrebščin v območju evra so bile letos februarja za 5,8 odstotka višje kot februarja lani, medtem ko se je januarja rast ustavila pri 5,1 odstotka, so danes v prvi oceni sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat, pa poroča RTV Slovenija.

Inflacijo so spodbujale predvsem cene energentov, ki so v letu dni porasle za 31,7 odstotka. Sledile so cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov (+4,1 odstotka), neenergetskega industrijskega blaga (+3,0 odstotka) in storitev (+2,5 odstotka).

Negativni rekorderki sta na oodročju EU vnovič Litva in Estonija, nadpovprečna je izstopala tudi Slovenija, kjer je bila inflacija sedemodstotna.

O inflaciji v evropskem prostoru ste si na tej spletni strani več lahko prebrali na sledeči povezavi: https://mariborskiodmev.com/2022/02/26/cene-industrijskih-proizvodov-januarja-izrazito-visje-inflacijske-stopnje-po-eu-razlicne/

(mbo)