Ruska delegacija je pripravljena na nadaljevanje pogovorov ukrajinske delegacije v sredo popoldne, je za medije povedal tiskovni sekretar ruskega predsednika Dmitrij Peskov. “Naša delegacija bo danes pozno popoldne čakala na ukrajinske pogajalce na kraju samem,” je dejal Peskov.

Kraja srečanja in nadaljevanja pogajanj ni navedel. “Ne želim povedati vnaprej,” je še dejal Peskov.

Pomočnik ruskega predsednika Vladimir Medinski, ki je vodil rusko delegacijo v prvem krogu pogovorov, je že prej povedal, da bo naslednje srečanje na poljsko-beloruski meji.

Bodo Ukrajinci sploh prišli?

Rusija in Ukrajina zelo verjetno ne bosta imeli drugega kroga pogovorov v Belorusiji v sredo, je za rusko neodvisno tiskovno agencijo Interfax povedal dobro obveščen vir.

“Ukrajinska stran ni potrdila svoje pripravljenosti na pogajanja. Očitno potrebujejo več časa, da pridejo v Belorusijo zaradi logističnih težav. Malo verjetno je, da bodo pogajanja danes,” je še dejal vir.

»To se bo najverjetneje zgodilo konec tedna. Bolj realen datum je bližje petku, če bo ukrajinska stran pritrdilno odgovorila danes ali jutri,” je še dejal vir.

Kremelj je- kot je uvodoma zapisano- sporočil, da so ruski uradniki pripravljeni na drugi krog pogovorov z Ukrajino v sredo, vendar ni jasno, ali se bodo ukrajinski uradniki pojavili. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potrdil, da obstajajo nasprotujoče si informacije o pogovorih.

Ukrajinska stran pred pogajanji zahteva prekinitev napadov.
(foto: Twitter)

Razvoj dogodkov narekuje preoblikovanje pogajanj

Peskov je še dejal, da mora Moskva oblikovati oster, premišljen in jasen odgovor na ukrepe, ki so jih zahodne države uvedle za spodkopavanje ruskega gospodarstva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je že včeraj dejal, da mora Rusija prenehati z bombardiranjem ukrajinskih mest, preden lahko pride do pogovorov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak je za Reuters povedal, da se razpravlja o datumu drugega kroga pogovorov z Rusijo in da bo zaradi razvoja dogodkov potrebno oblikovati “obsežen dnevni red”, se poroča Interfax.

(mbo)