Kitajska se ne bo pridružila vladam ZDA in Evrope pri uvedbi finančnih sankcij proti Rusiji, je pred približno uro sporočil uradni Peking.

“Takšnim sankcijam se ne bomo pridružili; ohranili bomo normalne gospodarske, trgovinske in finančne izmenjave z vsemi vpletenimi stranmi”, piše v sporočilu za javnost.

“Ne odobravamo finančnih sankcij, zlasti tistih, ki so uvedene enostransko, ker nimajo veliko pravne podlage in ne bodo imele dobrih učinkov,” je dejal Guo Shuqing, predsednik kitajske regulativne komisije za bančništvo in zavarovalništvo.

Kitajska je glavni kupec ruske nafte in plina ter ena redkih vlad večjih oz. pomembnih držav, ki so se vzdržale kritiziranja uradne Moskve ob njenemu posegu v Ukrajini, poroča Associated Press.

Ob tem velja spomniti, da sta uradna Peking in Moskva nedolgo pred izbruhom oboroženega spopada sklenili pogodbo o dobavi ruskega plina Kitajski za naslednjih 30 let.

Ameriška propaganda in pritiski povsod niso naleteli na odobravanje.
Proti ukrepom Zahoda zdaj tudi Mehika

Mehiški predsednik Lopez Obrador pravi, da njegova država ne bo sodelovala pri poskusu kaznovanja Moskve zaradi napada na Ukrajino.

“Mehika ne bo sodelovala pri mednarodni uvedbi sankcij proti Rusiji, ker skuša svojo državo ohraniti v mirnih odnosih z vsemi narodi,” je še dejal predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Ne bomo sprejeli nobenega poskusa gospodarskega maščevanja.” Dodal je, da bi ohranitev nevtralnosti Mehiko postavila v položaj, da se “pogovarja s stranmi v konfliktu”.

Stališče mehiškega voditelja do ukrajinske krize označuje novo diplomatsko strategijo, saj se drugi narodi po svetu – vključno z nekdanjimi državami Varšavskega pakta kot sta Bolgarija in Romunija – pridružujejo ZDA pri poskusu kaznovanja Rusije. Izbira nevtralnosti bi sicer lahko poslabšala tesne odnose Mehike z Washingtonom, saj je bil Lopez Obrador kritičen do zunanje politike ZDA, poroča spletni portal nacionalno.hr.

Medtem ko se poskuša izogniti odtujitvi svojega prevladujočega trgovinskega partnerja ZDA, si Mehika prizadeva ohraniti tudi gospodarske vezi z Rusijo in latinskoameriškimi zaveznicami Moskve.

Tako je ruski Lukoil letos financiral naftni projekt v mehiških vodah, Lopez Obrador pa je v ponedeljek tudi dejal, da bo Mehika ohranila odprt zračni prostor za lete Aeroflota v Mexico City.

Mehiški minister za turizem Miguel Torruco je bil ta teden kritiziran, ker je na spletnem omrežju Twitter objavil topel pozdrav Aeroflotu, v njem pa opozoril, da je “turizem sinonim za mir, prijateljstvo in razumevanje med ljudmi.”

Dodal je, da so se obiski ruskih turistov v Mehiki lani več kot podvojili in sicer na več kot 75 tisoč.

(mbo)